Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 11:30
Čas čtení 5:35
Radim Šlechta

Jak topit nebo svítit a nezaplatit jmění? Odborník vysvětluje, jak ušetřit peníze za energie

Jak topit nebo svítit a nezaplatit jmění? Odborník vysvětluje, jak ušetřit peníze za energie
Zdroj: Pexels/Artem Podrez/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ENERGETIKA
Uložit Uložené

Odpovídáme na časté dotazy ohledně energií.

Když se poprvé přestěhuješ do vlastní domácnosti, dost často nemusíš vědět, kolik tě náklady na bydlení budou reálně stát. Jasně, nájem je ve smlouvě, zálohy nastavíš s poskytovatelem energií, ale minimálně první rok se jen těžko hlídá, kde energie teče nejvíc a kde za ně také nejvíc platíš. Jak se říká, zkušenost je nepřenositelná. I tak se ti ale pokusíme dát odpovědi na pár otázek, které si možná v souvislosti s energiemi pokládáš.

Zeptali jsme se doktora Petra Pavlíka z Fakulty strojní při Vysoké škole báňské–Technické univerzitě Ostrava. Zajímalo nás, jak co nejefektivněji topit, svítit nebo vařit tak, abychom s elektřinou nebo plynem co nejlépe hospodařili. Následující tipy se ti budou hodit, pokud s bydlením ještě nemáš žádné zkušenosti, ale i pokud už žiješ na vlastní pěst dlouho a hledáš, jak ušetřit co nejvíc peněz.

S doktorem Pavlíkem jsme se bavili především o bytech, které se využívají na denní bázi. Podobné rady tedy nemusí platit na chatách nebo podobných rekreačních objektech. Co se však týče drtivé většiny všech nemovitostí, podle doktora Pavlíka spotřebuje drtivou většinu energie topení. Právě proto jím začneme i tento článek.

 

Mám udržovat stálou teplotu, nebo topení vypínat?

Na topení v domácnosti padne naprostá většina energie bez ohledu na to, jestli topíš plynem nebo elektřinou. Je tedy logické se ptát, jak energii (a s ní i peníze) ušetřit. Vyplatí se spíš udržovat stálou teplotu, nebo topení vypnout pokaždé, když opustíš svůj byt? Záleží primárně na tom, v jakém bytě bydlíš. Pokud žiješ ve starší budově, která má vysoké stropy, dřevěná okna a je špatně izolovaná či zateplená, vyplatí se udržovat teplotu na stálé hranici a jen mírně ubrat, když odcházíš a přitopit, když se do bytu zase vrátíš. Stejně tak se vyplatí víc ztlumit topení na noc a zatopit opět ráno.

Doporučeno
Co se vlastně děje s cenami energií? S experty odpovídáme na 7 nejčastějších otázek Co se vlastně děje s cenami energií? S experty odpovídáme na 7 nejčastějších otázek 6. listopadu 2022 11:00

„Obecně platí, že se v bytě vyplatí udržovat konstatntní teplotu. Výjimkou mohou být nové byty s novými okny, které jsou dobře zateplené. Tam pokles nebude tak zásadní jako v bytech, kde mám stará okna, vysoké stropy a podobně,“ vysvětluje doktor Pavlík. Velký rozdíl podle něj také tvoří, jak byt využíváš.

topení
Zdroj: Unsplash/Julian Hochgesang/volně k užití

„Pokud se jedná o trvale obydlený objekt – třeba byt, ve kterém celou dobu bydlím, nemá vypínání topení příliš velký smysl. Vypínání topení se může naopak vyplatit třeba na chatě. Relevantní úsporu může přinést snížení nebo vypínání topení, když odjíždím na víkend z bytu pryč. Zde je ale potřeba počítat s tím, že se teplo vytratí nejen z radiátorů, ale z celého prostoru. Prochladne nábytek, stěny a může být energeticky náročnější byt opět vytopit,“ upozorňuje Pavlík.

Podle něj je třeba dávat si také pozor na to, jak v bytě větráš. Zde v každém případě platí, že větrat se musí krátce, intenzivně a vždy s vypnutým topením. Pokud otvíráš okno na ventilačku, hodně tepla z bytu se vytratí.  

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113798 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse