Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 11:30
Čas čtení 2:28
Dominik Vetrák

Tip na seriál: Tokyo Vice od HBO

Tip na seriál: Tokyo Vice od HBO
Zdroj: HBO Max
FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Jaké to je, když americký reportér začne žít v Japonsku a odhodlá se odhalit zločiny jakuzy? Jake to zjišťuje v atmosférickém japonském seriálu Tokyo Vice od HBO.

Tokyo Vice je 8dílný seriál z produkce HBO, který skončí 28. dubna, kdy vyjde finální část. Děj sleduje mladého amerického novináře Jaka Adelsteina, který se naučil na vysoké úrovni psát a mluvit japonsky. Touží totiž odhalit jakuzu.

Odešel do Japonska, kde je jeho cílem stát se prvním zahraničním novinářem v prestižním médiu Jomiuri šimbun. Jake žil i ve skutečnosti. Na základě svého působení v japonských médiích napsal také knihu, podle které tvůrci z HBO natočili tento seriál.

V něm sledujeme, jak se Jakovi daří plnit svůj životní sen a jak postupně proniká hlouběji do světa japonských novinářů, policistů a mafie, takzvané jakuzy. Jake se spřátelí s ostříleným detektivem, ale také vycházející „hvězdou“ jakuzy, zatímco čelí rasismu a dalším problémům, které souvisí s tím, že je cizinec.

Doporučeno
Nejlepší romantické filmy na Netflixu Nejlepší romantické filmy na Netflixu 21. dubna 2022 12:30

Jake je však odhodlán dostat se k pravdě a i zločinům jakuzy, ale každý den si tím na záda maluje výraznější cíl. Podaří se mu odhalit kruté fungování jakuzy, nebo jej předtím někdo zabije?

Režie Michaela Manna je citelná

Zatím nejlepší byla zřejmě první epizoda, kterou režíroval zkušený režisér Michael Mann (Heat, Collateral, Public Enemies). Mann má ze všech režisérů tohoto seriálu nejvýraznější styl, díky kterému nás děj okamžitě pohltil. Jeho práce s kamerou a režie jsou o dost lepší než v případě jeho kolegů. Režisér Mann se zároveň více snaží využívat prostředí Japonska k dotvoření děje.

Tokyo Vice
Zdroj: HBO Max

Ze začátku jsme měli jsme pocit, že má Japonsko v ději více pozornosti jako prostor, který přímo ovlivňuje příběh a postavy v něm. I další epizody režírované jinými filmaři byly nadprůměrné, a tak se nemusíš bát, že by kvalita seriálu prudce poklesla. Zrovna se trochu změní styl seriálu.

Postupně se ale zlepšuje po dějové stránce, kdy se každou epizodou dostáváme hlouběji do světa mafie a společně s Jakem a dalšími postavami odhalujeme kruté mafiánské praktiky. Hlavní role ztvárnily Ansel Elgort jako Jake, který mluví až překvapivě skvělou a přirozeně působící japonštinou.

Herci odvádějí skvělou práci

Množství hollywoodských herců mluvících japonsky jednoduše působí divně a nepřirozeně, ale Elgortovi se to podařilo. Kromě něj si užiješ i další skvělé herce jako Kena Watanabeho (Godzilla, Last Samurai, Inception) či Rinka Kikuchiho (Pacific Rim, Babel). Drtivou většinu hereckého obsazení pak tvoří japonští, méně známí či naprosto neznámí herci.

Tokyo Vice
Zdroj: HBO Max

Hercům a scénáristům se podařilo vytvořit poutavé postavy, jejichž životní příběhy nám odkrývají postupně, takže jsme si žádnou z nich nedovolili soudit předčasně. Nečekaně sympatickým se stal člen jakuzy Sato (herec Shô Kasamatsu).

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

Jeho vztah s Jakem má velmi slušnou dynamiku a bavilo nás sledovat, jak se vyvíjí a jakým výzvám čelí. Tokyo Vice dokázalo být zábavné i přes své drsné téma, obzvláště ve čtvrté epizodě a ve scéně s Backstreet Boys. 

Seriál se nám líbí jednak pro svou zajímavou novinářsko–mafiánskou premisu, jednak pro zobrazení příběhu očima Američana žijícího v Japonsku, který se kvůli kulturním rozdílům dopouští řady chyb. Díky tomu ale dokáže i upoutat a zaskočit své soupeře, na což se dobře dívá.

Doporučeno
6. série Better Call Saul začala dvěma kvalitními epizodami. Nejlepší seriál posledních let je zpátky! 6. série Better Call Saul začala dvěma kvalitními epizodami. Nejlepší seriál posledních let je zpátky! 21. dubna 2022 11:30

Skvělá atmosféra Japonska

Seriál zároveň skvěle zachytil Japonsko na přelomu tisíciletí. Děj se odehrává kolem let 1998—2000, kdy se jakuza vůbec neskrývala a kabaretní kluby s ženskými hosteskami byly plné hostů (tento seriál si užijí hlavně lidé s oblibou v japonské kultuře, ale i fanoušci herní série Yakuza). 

Unikátní atmosféra Japonska se dostala i do seriálu, akorát je škoda, že po prvních epizodách už jde do pozadí a seriál se téměř výhradně zaměřuje už jen na postavy a jejich činy.

Tokyo Vice
Zdroj: HBO Max

Již tradičně platí, že i tento seriál mohl být o něco kratší. Přestože se nenudíme, některé epizody by mohly být kratší a výstižnější/údernější. 

Tokyo Vice je zatím nadprůměrný kriminální seriál se skvělou atmosférou a povedenými hereckými výkony. Zbývá doufat, že tvůrci dokážou příběh uzavřít v napínavém finále, aniž by dějové linie uzavřeli rychle a bez pořádného vysvětlení.

Domů
Sdílet
Diskuse