Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 18:00
Čas čtení 6:11
Ilona Hobzová

Febiofest ocení ukrajinského režiséra, kterého věznilo Rusko. Kontroverzního Emira Kusturicu vyzval k vrácení ceny

Febiofest ocení ukrajinského režiséra, kterého věznilo Rusko. Kontroverzního Emira Kusturicu vyzval k vrácení ceny
Zdroj: ČTK/AP/STR
FILMY A SERIÁLY FEBIOFEST 2022
Uložit Uložené

Febiofest se koná od 28. dubna do 4. května 2022 v Praze a přinese exkluzivní kolekci více než devadesáti filmů.

29. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest startuje 28. dubna. Hlavní program v Praze bude probíhat do 4. května, následně festival zamíří do regionů. Nabídne exkluzivní kolekci více než devadesáti filmů. Kromě soutěžních sekcí se organizátoři v reakci na dění na Ukrajině rozhodli vytvořit speciální nesoutěžní sekci věnovanou filmařům z Ukrajiny. Cenu Kristián obdrží kromě českého herce Karla Rodena také ukrajinský režisér Oleh Sencov. Někdejšího laureáta Emira Kusturicu festival vyzval k tomu, aby ocenění z roku 2017 vrátil.

Vyznamenání pro Sencova vyvolalo otázky

„Febiofest se vždy snažil reagovat na aktuální dění ve společnosti a nejinak tomu bude i letos. Vzhledem k šokující agresivní válce vedené Ruskem na Ukrajině, která je celosvětovou hrozbou a dotýká se nás všech, jsme se rozhodli vytvořit speciální sekci Ukrajina: střed Evropy. Umění nedokáže zachránit životy, může ale měnit náš pohled na svět,“ uvedla k rozhodnutí organizátorů Marta Švecová Lamperová, umělecká ředitelka Febiofestu. Doplnila, že  všechen výtěžek ze vstupného z této speciální sekce  půjde na podporu humanitárních organizací a ukrajinských umělců. 

Festivalovou cenu Kristián letos obdrží dva umělci. Prvním je český herec Karel Roden, který na festivalu v premiéře představí film Promlčeno. Druhým oceněným bude ukrajinský režisér Oleh Sencov, jehož nový film Nosoroh bude mít na festivalu českou premiéru. Sencov byl v letech 2015 až 2019 vězněn v Rusku po zatčení na anektovaném Krymu. 

Na tiskové konferenci přitom jeden z přítomných návštěvníků připomněl, že před pár týdny Febiofest vyzval srbského režiséra Emira Kusturicu, aby cenu Kristián vrátil. Důvodem se stal fakt, že Kusturica přijal nabídku ruského ministra obrany Šojgua stát se ředitelem Ústředního akademického divadla ruské armády v Moskvě. To, že by se cena Kristián udělovala za politické přesvědčení, odmítl zakladatel festivalu Fero Fenič:

Domů
Sdílet
Diskuse