Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 16:37
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy: Studenty letos nejvíce potrápila čeština, matematika jim šla o poznání lépe

Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy: Studenty letos nejvíce potrápila čeština, matematika jim šla o poznání lépe
Zdroj: Unsplash/Ben Mullins/volně k použití
NEWS MATURITNÍ ZKOUŠKY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy jsou vyhodnocené a výsledky by měli mít ředitelé jednotlivých škol, kteří je žákům předají v pondělí. Studenty letos nejvíce potrápila čeština a největší zlepšení Cermat pozoruje v oblasti matematiky.

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory se konaly 12. a 13. dubna a o týden později pak měli termín i uchazeči o studium na víceletých gymnáziích. Cermat, který zkoušky zajišťuje, nyní vydal tiskovou zprávu, podle které studenty letos nejvíce potrápila čeština, a naopak největší zlepšení bylo sledováno v matematice. Zda se žáci dostanou na své vysněné střední školy se dozví nejpozději v pondělí 2. května.

Doporučeno
Maturity přehledně: Kdy se konají, jak budou vypadat testy a jak podle Cermatu uspět? Maturity přehledně: Kdy se konají, jak budou vypadat testy a jak podle Cermatu uspět? 27. dubna 2022 17:00

Cermat předal výsledky přijímacích zkoušek na střední školy ředitelům již dnes, žáci se je dozví nejpozději v pondělí 2. května. Jednotných přijímacích zkoušek se zúčastnilo více než 103 tisíc uchazečů a dalších 1 281 žáků z Ukrajiny. Všichni měli možnost test dvakrát zopakovat, přičemž započítán jim byl pouze ten výsledek, ve kterém byli úspěšnější.

Žáci, kteří se hlásili na čtyřleté obory či nástavbové studium v testech dosáhli průměrného procentního skóru 55,7 % z českého jazyka a 45,5 % z matematiky. V roce 2019 byli přitom uchazeči v češtině úspěšnější (získali průměrně 59,1 % bodů) a naopak v matematice více bodovali letos (v roce 2019 získali průměrně 43,1 % bodů). 

Zhoršení v češtině a zlepšení v matematice platí i pro ty, kteří se hlásili na čtyřletá gymnázia. Ze zkoušky z českého jazyka získali průměrný procentní skór 71,8 % bodů (v roce 2019 to bylo 74,9 %) a z matematiky 63,8 % bodů (v roce 2019 59,7 %).

Uchazeči o obory středních odborných škol získali u zkoušky z českého jazyka v průměru 55,4 % bodů (v roce 2019 58,6 %) a 45,2 % bodů u zkoušky z matematiky (v roce 2019 42,3 %),“ doplnil tiskový mluvčí Cermatu. 

To, kolik žáků se dostalo na svou vysněnou školu a další detaily z jednotných přijímacích zkoušek budou oznámeny až později. 

Domů
Sdílet
Diskuse