Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2022 15:27
Čas čtení 0:48
Ilona Hobzová

V neděli bude možné pozorovat vzácný astronomický jev, dojde ke konjunkci Jupiteru a Venuše

V neděli bude možné pozorovat vzácný astronomický jev, dojde ke konjunkci Jupiteru a Venuše
Zdroj: Flickr/Jeff Sullivan/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VESMÍR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Planety od sebe budou vzdáleny 0,23°, tedy o něco méně než je průměr měsíčního úplňku.

V neděli 1. května bude možné nad jihovýchodním obzorem pozorovat těsné setkání dvou planet, Venuše a Jupiteru. K takzvané konjunkci těchto planet dojde v pět hodin ráno. Kromě toho budou viditelné i další planety Mars a Saturn. Upozornil na to Astronomický ústav Akademie věd.

Doporučeno
Alena Spálenská o životě s ADHD: Není to handicap, je to skrytá výjimečnost. Troufám si říct, že jsem díky němu vtipná Alena Spálenská o životě s ADHD: Není to handicap, je to skrytá výjimečnost. Troufám si říct, že jsem díky němu vtipná 30. dubna 2022 7:00

Vzácný astronomický jev

Začátek května nabídne podle Astronomického ústavu AV ČR poměrně vzácný astronomický jev. Na ranní soumrakové obloze se těsně setkají dvě nejjasnější planety, Venuše a Jupiter. „Ke konjunkci Jupiteru s Venuší (budou od sebe 0,23°, tedy o něco méně než je průměr měsíčního úplňku) dojde 30. dubna večer, ale to budou obě planety pod naším obzorem. Následujícího rána je však stále ještě uvidíme blízko sebe nad východním obzorem,“ upozornil ústav na Facebooku.

Kromě Venuše a Jupiteru budou na obloze svítit ještě další dvě planety, Mars a Saturn. „Na něco ještě lepšího budeme muset čekat až do 22. listopadu 2065, kdy nás čeká, bohužel jen 9° od Slunce a při pozorování z jižní polokoule, dokonce přechod Venuše před Jupiterem,“ dodal Astronomický ústav. 

K pozorování bude stačit pouhé oko, případně dalekohled. „Pro astronomy je to velmi vzrušující a je to také skvělá příležitost pro každého,“ cituje BBC vesmírnou vědkyni a hlavní hvězdářku Society for Popular Astronomy Lucii Green. 

Domů
Sdílet
Diskuse