Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. května 2022 17:58
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

Vládní rezorty zveřejnily pravidla kurzů češtiny pro uprchlíky. Zaplatí je úřady práce

Vládní rezorty zveřejnily pravidla kurzů češtiny pro uprchlíky. Zaplatí je úřady práce
Zdroj: Pxfuel/volně k užití
NEWS UKRAJINA
Uložit Uložené

Sylabus hovoří o dvou kurzech, základním a pokročilém, které mohou ukrajinští uprchlíci podstoupit. Celkový čas, který oba kurzy dohromady zaberou, je 180 vyučovacích hodin.

Ministerstvo školství zveřejnilo v pondělí na svém webu požadavky, které musí splňovat kurzy češtiny pro uprchlíky. O akreditace se mohou provozovatelé hlásit již nyní. Nová pravidla mají zjednodušit žádosti o vyřízení povolení. Tyto kurzy budou financovat úřady práce z evropských peněz.

Doporučeno
Praha odebere čestné občanství maršálu Koněvovi Praha odebere čestné občanství maršálu Koněvovi 9. května 2022 15:56

„Vytvořili jsme vzorový sylabus, díky kterému budou moci poskytovatelé jazykového vzdělávání připravit vzdělávací programy a požádat o jejich akreditaci. Proces se tak nejen zjednoduší, ale také výrazně urychlí,“ uvedl ministr školství Petr Gazdík. 

„Je to důležitý krok k tomu, aby se Ukrajinci mohli rychle naučit základy češtiny potřebné k tomu, aby mohli pracovat. Jazykové kurzy budou následně hrazeny za použití finančních prostředků z Operačního programu Zaměstnanost,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Kurzy může navštěvovat maximálně 20 lidí ve skupině, přičemž základní kurz by měl trvat asi 60 vyučovacích hodin. Absolvent by se měl česky domluvit na úrovni A1, tedy té nejzákladnější. Osvojí si základní fráze, díky nimž se bude umět představit, konverzovat o bydlení, volném čase, ale také vyřídit si základní věci na úřadě. Studenti budou konverzaci věnovat 70 % času, zbytek zaberou jazykové prostředky a sociokulturní tématika.

Pokročilý kurz bude trvat dvakrát déle a jeho absolvent by mohl získat jazykovou dovednost až úrovně A2. Cílem kurzu má být „naučit absolventy komunikovat ve všech oblastech, které se jich bezprostředně dotýkají.“ „Absolvent kurzu musí rozumět běžným výrazům z různých oblastí každodenního života a musí umět tyto výrazy používat v běžné komunikaci,“ stojí v sylabu.

Výuka češtiny je klíč k uplatnění uprchlíků, tvrdí ministerstva

Uplatnění uprchlíků z Ukrajiny, kteří utekli před ruskou agresí, je podle ministerstev právě ve znalosti češtiny. Mohou totiž následně najít zaměstnání, které odpovídá jejich kvalifikaci.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

„Z průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí mezi zaměstnavateli totiž vyplynulo, že neznalost jazyka je jednou z hlavních překážek pro zapojení cizinců do pracovního trhu. Z poznatků krajských poboček úřadu práce však plyne nedostatek kapacit poskytovatelů jazykových kurzů,“ řekl mluvčí ministerstva školství Patrik Kubas.

Uchazeči mohou následně požádat úřad práce o proplacení realizovaných kurzů s akreditací. „Oba resorty vyzývají vzdělávací instituce, aby se do jazykového vzdělávání ukrajinských uprchlíků zapojily, a využily tak maximálně možností zjednodušené a zrychlené akreditace vzdělávacích kurzů,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse