Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 16:18
Čas čtení 0:57
Tereza Patočková

Dnes je Český den proti rakovině. Cílí na mladou generaci

Dnes je Český den proti rakovině. Cílí na mladou generaci
Zdroj: SHVETS/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Letošní kampaň Ligy proti rakovině cílí na prevenci před nádory děložního hrdla a varlat.

Dnes je Český den proti rakovině a v ulicích se tradičně objevují dobrovolníci s letošní žlutou květinou s fialovou stužkou. Ke každé květině dárce dostane i letáček s informacemi, jak se chránit před nádory děložního hrdla a varlat, jelikož Liga proti rakovině letošními tématy sbírky cílí na mladou generaci.


„V posledních dvou letech v debatách o očkování proti covidu-19 zapadlo téma očkování proti lidskému papilomaviru jako původci 99 % diagnóz rakoviny děložního čípku. Přitom existují již tři vysoce účinné vakcíny, které přinášejí naději k úplnému vymýcení této nemoci. Ve společnosti je sice povědomí o tom, že by se dívky mezi 13. a 14. rokem měly očkovat, ale každoročně počet očkovaných klesá. Nyní se pohybuje okolo 65 %. U chlapců je to dokonce necelých 30 %. Věříme, že díky sbírce a rozdávání preventivních letáčků poskytnou rodiče svým dětem očkování,“ uvádí předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

V případě rakoviny varlat se jedná o diagnózu, kterou si nejčastěji vyslechnou mladí muži v plné síle mezi 20 až 40 lety. Jedná se o nádor, který je ovšem úspěšně léčitelný, když muž přijde do ordinace včas. Proto je v letáčku rozdávaném při sbírce apel na samovyšetřování varlat. Pro druhý typ nádorového onemocnění, rakovinu děložního čípku, je očkování nástrojem, jak jej zcela eliminovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse