Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 19:48
Čas čtení 0:56
Martin Adam Pavlík TASR

Finský prezident oznámil Putinovi, že jeho země požádá o vstup do NATO. Putin varoval, že jde o chybu

Finský prezident oznámil Putinovi, že jeho země požádá o vstup do NATO. Putin varoval, že jde o chybu
Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein, Pool
NEWS FINSKO NATO RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle finského prezidenta ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022 změnila bezpečnostní postavení Finska.

Tento týden finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marin ve společném prohlášení oficiálně oznámili, že podporují vstup své země do NATO. Agentury AP a AFP informovaly, že Niinistö v sobotu telefonoval s Vladimirem Putinem a oznámil mu, že jeho země se už v nejbližších dnech rozhodne požádat o vstup do Severoatlantické aliance.

Podle finského prezidenta ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022 změnila bezpečnostní postavení Finska. Šéf Kremlu však požadavek Finska o vstup do Severoatlantické aliance označil za chybu a varoval, že to naruší vztahy mezi oběma zeměmi.

Doporučeno
Je Vladimir Putin smrtelně nemocný? Ruská federální služba označila zprávy o nemoci za fámy Je Vladimir Putin smrtelně nemocný? Ruská federální služba označila zprávy o nemoci za fámy 14. května 2022 6:37
Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool


„Rozhovor byl otevřený a přímočarý, ale obešel se bez vyhrocení (situace). Je důležité zamezit napětí,“ uvedla kancelář Sauliho Niinistöa, který se v posledních letech snaží pravidelně komunikovat s Putinem. Během telefonátu, který se konal na žádost finské strany, Niinistö zároveň ujistil, že Helsinky chtějí s Moskvou nadále udržovat korektní a profesionální úroveň vztahů.

Vlastní prohlášení o sobotním telefonátu obou prezidentů vydal i Kreml, ve kterém se mimo jiné píše: „Putin zdůraznil, že ukončení tradiční politiky (finské) vojenské neutrality by bylo chybou a že neexistuje žádná hrozba pro bezpečnost Finska.“


Putin se v této souvislosti nevyhnul ani obvyklým hrozbám, když varoval, že vstup do NATO bude mít negativní vliv na dlouhodobě dobré sousedské vztahy a partnerskou spolupráci obou zemí. V neděli by mělo o svém případném členství v NATO rozhodnout i sousední Švédsko, které k úvahám o opuštění tradiční vojenské neutrality také podnítila ruská vojenská agrese vůči Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse