Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 6:37
Čas čtení 1:38
Tímea Krauszová TASR

Je Vladimir Putin smrtelně nemocný? Ruská federální služba označila zprávy o nemoci za fámy

Je Vladimir Putin smrtelně nemocný? Ruská federální služba označila zprávy o nemoci za fámy
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zprávy o rakovině a chirurgickém zákroku jsou nadále neověřené. Ruská federální služba mezitím přikázala všechny zprávy tohoto typu vytrvale vyvracet.

Ruská Federální bezpečnostní služba rozeslala svým regionálním pobočkám oběžník, v němž se pokoušela vyvrátit fámy o údajném smrtelném onemocnění ruského prezidenta Vladimira Putina.

Oběžník měl však údajně opačný efekt a mnozí regionální ředitelé FSB na jeho základě dospěli k přesvědčení, že Putin skutečně trpí vážnou chorobou. Zprávy o vážném onemocnění, potřebné operaci, či dokonce předávání moci zveřejnila v posledních týdnech některá západní média, nadále však jde o neověřené a nepotvrzené informace.

Neověřené spekulace o Putinově zdraví se objevují již několik let, připomíná televize Sky News, ale zintenzivnily se po zahájení vojenské invaze na Ukrajinu.

Doporučeno
STEM: Většina Čechů si myslí, že ruské dezinformace jsou hrozba pro bezpečnost STEM: Většina Čechů si myslí, že ruské dezinformace jsou hrozba pro bezpečnost 11. května 2022 18:29

Mají vyvracet fámy

Americký časopis pro globální otázky New Lines napsal, že ústřední vedení FSB nedávno rozeslalo ředitelům všech svých poboček po celém Rusku přísně tajný oběžník. Podle Christa Grozeva z investigativního serveru Bellingcat je touto formou vyzvalo, aby „nevěřili fámám o prezidentově smrtelné nemoci“. Ředitelé dostali příkaz tyto fámy vyvracet.

Nechtěně však oběžníkům vyvolaly opačný efekt. Většina funkcionářů FSB podle Grozeva uvěřila, že Putin skutečně trpí nějakou vážnou nemocí, když to vedení agentury mělo potřebu takto popírat.

Magazín New Lines kromě toho získal zvukovou nahrávku, na které nejmenovaný oligarcha blízký Kremlu hovoří o tom, že ruský prezident je „velmi nemocný“ a trpí „rakovinou krve“. Neřekl konkrétně, jaké nádorové onemocnění krve by to mělo být.

Putin
Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vypadá, že je nemocný

Časopis si ve svém článku všímá i viditelných projevů údajné nemoci Vladimira Putina včetně náznaků kulhání během pondělní slavnostní vojenské přehlídky v Moskvě. Několik médií si také všimlo, že během přehlídky kašlal a měl nohy zakryté tlustou dekou, ačkoli nebyla až taková zima.

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Podle New Lines se Putinova tvář v poslední době změnila a v současnosti vypadá jakoby oteklá, což by mohl být i následek léčby nějakého onemocnění. Několik světových médií dříve dávalo Putinův změněný zevnějšek do možné souvislosti s aplikací botoxu proti vráskám. Podle profesora endokrinologie Ashleyho Grossmana se v posledních letech Putin zakulatil v okolí obličeje a krku, což by mohlo být projevem léčby. Podle něj by takové změny mohly poukazovat na užívání steroidů, tedy látek, které se aplikují také v onkologické léčbě.

Tato tvrzení o Putinově zdravotním stavu nelze nezávisle ověřit a Kreml se k nim otevřeně nevyjádřil. Šíření podobných fám by podle časopisu New Lines mohlo prospívat těm kruhům v Rusku, které by si mohly přát odstavení Putina od politické moci.

Několik západních médií v poslední době zveřejnilo neověřené zprávy, že Putin by mohl kvůli rakovinovému onemocnění podstoupit operaci a moc by mohl dočasně předat jinému vysoce postavenému představiteli. Kreml tyto zprávy popřel.

Domů
Sdílet
Diskuse