Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. května 2022 16:00
Čas čtení 5:18
Ilona Hobzová

Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech

Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI KRIMI
Uložit Uložené

Šestiletý Etan zmizel 25. května 1979. Dnes je toto výročí připomínáno jako Mezinárodní den pohřešovaných dětí, v Česku pod názvem Pomněnkový den.

25. květen 1979. Den, který změnil kriminalistiku ve Spojených státech a celou zemi jako takovou. Tehdy zmizel na cestě do školy šestiletý chlapec Etan Patz. Rozluštění jeho případu trvalo kriminalistům téměř čtyřicet let. Od té doby přibyly další mediálně propírané případy. Smutné osudy si připomíná i Česko, a to v rámci Pomněnkového dne, který se ve světě slaví jako Den pohřešovaných dětí právě 25. května. 

Fotografie na krabici s mlékem

25. května 1979 přemluvil šestiletý Etan svou matku Julii k tomu, aby mohl jít poprvé sám na zastávku školního autobusu, která byla jen dva bloky od jejich domu. Bydleli ve čtvrti Soho na dolním Manhattanu, ale podle BBC tato část města tehdy vypadala úplně jinak, než jak ji známe dnes. Nebylo zde takové rušno a sousedé se znali jmény. Odpoledne se Etan ze školy nevrátil. Jeho matka následně zavolala do školy a dozvěděla se, že chlapec tam vůbec nedorazil a nenastoupil ani do autobusu. Spolu s Etanovým otcem zavolali policii. 

Začalo rozsáhlé celostátní vyšetřování, které ve Spojených státech nemělo obdoby. Etanovo zmizení se stalo důležitým milníkem ve vyšetřování únosů dětí. Chlapcova fotografie a kontaktní informace byly šířeny v novinách, na plakátech i v televizi. Etan se stal prvním dítětem, jehož fotografie se objevila dokonce na krabicích od mléka. Stalo se tak v rámci kampaně, kterou podle serveru The Atlantic vedla Národní rada pro bezpečnost dětí spolu se stovkami mlékáren po celé zemi. Zatímco dnes se zdá takový způsob distribuce informací úsměvný, tehdy šlo –⁠ vzhledem k omezeným možnostem okamžitého sdílení informací i za hranice států –⁠ o přelomový způsob.

Vyšetřování trvalo skoro čtyřicet let

Navzdory rozsáhlému pátrání trvalo vyřešení případu Etana Patze desítky let a často vedlo ke slepým závěrům. Policie nejprve podezřívala samotné rodiče, tuto možnost ale brzy zavrhla. Hlavním podezřelým byl v průběhu vyšetřování v osmdesátých letech Jose Ramos, přítel bývalé Etanovy chůvy, který byl za zneužití dítěte už dříve odsouzen. 

Ramos se podle serveru Crime Museum přiznal k únosu a zneužití malého chlapce v den, kdy byl unesen Etan. Popis chlapce, kterého Ramos zneužil, se shodoval. Muž ho ale konkrétně neidentifikoval, jen tvrdil, že si je na devadesát procent jistý, že je to on. Také ale uvedl, že chlapce nezabil. Vyšetřování Ramose probíhalo i v devadesátých letech, policisté ale neshromáždili dostatek důkazů, aby ho mohli obvinit. V roce 2001 byl Etan Patz prohlášen za mrtvého.

K otevření případu došlo v roce 2010. Dostalo se mu velké mediální pozornosti, která vedla k přílivu nových tipů na totožnost vraha. Jeden z nich upozornil na Pedra Hernandeze, kterému bylo v době Etanova zmizení osmnáct let a pracoval v nedaleké hospodě. Hernandez se podle svědka, který byl zároveň jeho příbuzným, v roce 1982 k činu přiznal během zpovědi v kostele. Jeho rodina o hrůzném činu věděla. Když policie vyslýchala Hernandezovu ženu a švagra, potvrdili, že šlo o otevřené rodinné tajemství. Sám Hernandez se přiznal, že chlapce nalákal do hospody, uškrtil ho a tělo odhodil do odpadků. 

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00

Celé řízení se protahovalo i kvůli námitce Hernandezových obhájců ohledně mužova duševního zdraví. Rozsudek padl v roce 2017. Hernandez byl shledán vinným a odsouzen ke dvaceti pěti letům vězení. Objasnění a vyřešení zmizení Etana Patze tak trvalo neuvěřitelných třicet osm let. 

Další zahraniční případy

V souvislosti s případem Etana Patze si 25. května, tedy v den jeho zmizení, začaly organizace po celém světě připomínat pohřešované děti. V roce 1983 označil tehdejší americký prezident Ronald Reagan 25. květen jako Den pohřešovaných dětí. Coby mezinárodní den je zdůrazňován od roku 1986.

Medializovaných případů od té doby přibyla spousta. Ještě v osmdesátých letech Amerikou otřásl případ Adama Walshe. I ten byl unesen, když mu bylo šest let, a to v roce 1981. Z chlapcových ostatků se za pár dní našla jen hlava. Vrah chlapce se přiznal až o mnoho let později, když umíral ve vězení, kde si odpykával trest za jiné zločiny. 

Známý je také případ Johnnyho Gosche, který zmizel v roce 1982, když jako dvanáctiletý roznášel noviny. Nenašel se dodnes, i když jeho matka tvrdí, že je stále naživu a držen v zajetí. Dokonce si myslí, že ji v roce 1997 navštívil, v obavě o svůj život ale zase utekl. I jeho fotka se objevila na krabicích od mléka a vyšetřování přineslo jeden pozitivní dopad. Zrušila se do té doby platná třídenní lhůta a policie musí pátrání po dítěti vyhlásit ihned poté, co jeho zmizení někdo nahlásí.

Madeleine McCannová
Zdroj: Getty Images/Handout/Handout

Žádný z případů neupoutal pozornost veřejnosti tolik jako pátrání po Madeleine McCann, která 3. května 2007 bez stopy zmizela z hotelového pokoje v Portugalsku, kde byla na dovolené se svými rodiči. Byly jí tehdy tři roky. Rodiče ji nechali v hotelovém pokoji a odešli na večeři do nedaleké restaurace. Celý případ jsme shrnuli v rozsáhlém článku. Podle posledních informací směřuje kauza po dlouhých patnácti letech k rozuzlení. Prokurátor Hans Christian Wolters na začátku letošního května uvedl, že si je jistý, že dívka byla zavražděna a že to udělal podezřelý Christian Brueckner.

I Česko má své smutné případy

V Česku se 25. květen připomíná také, a to od roku 2004 pod názvem Pomněnkový den, který je odvozen od anglického názvu pro pomněnku – forget-me-not (nezapomeň na mě). Čeští policisté pátrají podle Ministerstva vnitra (MV) každý rok po několika tisících dětí a po téměř dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení. Například rok 2020 byl kvůli koronavirové pandemii klidnější, i tak se pátralo po 1 132 pohřešovaných dětech, což je podle ministerstva stále velmi vysoké číslo. 

Doporučeno
Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem 26. dubna 2024 7:00

Pátrání po pohřešovaných dětech v Česku ale není jen otázkou současnosti. Tuzemskem hýbou takové příběhy už od minulého století. Deník letos v březnu přinesl rozhovor s Ivanou Nejedlou, matkou Honzy, který se pohřešuje už dvacet čtyři let. Jako devítiletý odešel z domu v pražském Podolí za kamarádem, od té doby ho nikdo neviděl. I kdyby dnes našel případ rozuzlení, případnému pachateli by se kvůli promlčení nic nestalo. „S tím zásadně nesouhlasím. Nejhorší je to, že nevíme, co se vlastně mohlo stát. Potkávám lidi a najednou mne napadne, co když je to on, ten vrah,“ řekla pro Deník Ivana Nejedlá. 

Pátrání po Anně Janatkové.
Pátrání po Anně Janatkové. Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

V průběhu posledních dvaceti let se podle MV nepodařilo dovést do zdárného konce téměř dvacet případů pohřešovaných dětí. „Neznamená to, že se policisté těmto případům již nevěnují. Naopak, neustále se snaží i po letech hledat nové indicie a stopy, které je mohou dovést k objasnění osudu pohřešovaného dítěte,“ uvedl resort.

Tragický konec pak měl případ devítileté Anny Janatkové. Po té vyhlásili policisté pátrání v říjnu 2010, když se nevrátila ze školy domů. Vše probíhalo za mimořádné vlny zájmu veřejnosti i médií. Torzo těla dívky našli policisté až o půl roku později, v březnu 2011. Podle výsledků pitvy byla dívka zavražděna. Otakar T., který byl z vraždy a znásilnění dívky obviněn, zemřel po pokusu o sebevraždu, ke kterému se uchýlil ve věznici.

Jak předejít tomu, že se dítě ztratí?

Podle MV jsou i situace, kdy se dá předejít tomu, že se dítě ztratí nebo že se stane obětí trestného činu. 

Rady pro rodiče:

  • Komunikujte se svým dítětem, zajímejte se o jeho problémy, naslouchejte mu, vnímejte změny v jeho chování.
  • Mějte vždy přehled o tom, kde a s kým se vaše dítě nachází, mějte přehled o jeho denních aktivitách.
  • Vysvětlete dítěti klidným a přiměřeným způsobem (v závislosti na jeho věku), jaká nebezpečí ho mohou potkat a jak jim může čelit, na koho se může obrátit s žádostí o pomoc.
  • Dítě by mělo znát základní linky tísňového volání (112, 158, 155, 150, 156).
  • Vždy velmi dobře zvažte, komu své dítě svěřujete, a tyto osoby si náležitě prověřte (např. chůva).
  • Pro případ zmizení dítěte mějte k dispozici (nejlépe vždy u sebe) aktuální fotografii vašeho dítěte.
Problematice pohřešovaných dětí se v Česku věnuje odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra, který ve spolupráci s Policií České republiky vytvořil projekty Pomozte mě najít a Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD).
Domů
Sdílet
Diskuse