Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. května 2022 16:30
Čas čtení 11:14
Martin Adam Pavlík Ondřej Jarůšek

Jak dopadne první turnaj Oktagonu v německém Frankfurtu? Do klece se vrátí Vémola, Buchinger, Jungwirth i Pütz

Jak dopadne první turnaj Oktagonu v německém Frankfurtu? Do klece se vrátí Vémola, Buchinger, Jungwirth i Pütz
Zdroj: Oktagon MMA
SPORT
Uložit Uložené

Do klece se vrátí Ivan Buchinger, Losene Keita, Karlos Vémola, Christian Jungwirth či Christian Eckerlin. Kdo odejde jako vítěz?

Časy, kdy byl Oktagon MMA jen česko-slovenskou organizací, definitivně skončily. Ondřej Novotný a Pavol Neruda se rozhodli expandovat do Německa a vyplnit díru na trhu. Zároveň chtějí jasně zbourat předsudky vůči MMA, které bohužel stále panují.

Organizace nám teprve minulý měsíc nabídla velkolepý boxerský turnaj Oktagon Underground –⁠ Vémola versus Marpo s více skvělými zápasy.


Po dvou týdnech přichází další hvězdami přeplněný turnaj s názvem Oktagon 33. Ten se poprvé uskuteční ve Festhalle Messe v německém Frankfurtu a těšit se můžeš na nevraživou titulovou bitvu i několik napínavých přestřelek, kde mohou padnout každou vteřinu tvrdé knokauty. Půjde o vyvrcholení další série oblíbené reality show Oktagon Výzva, která trvá od 16. května.


Tváří v tvář se v kleci utkají největší hvězdy německé MMA scény Stephan Pütz a Martin Zawada. Ti proti sobě dosud soupeřili v rozdílných týmech a vedli nové nadějné talenty. Pěstní souboj čeká i Christiana Eckerlina, který byl v týmu s Pützem, a Davida Zawadu, jenž zase stál po boku svého staršího bratra. V hlavním zápase večera o titul krále lehké váhy si změří síly Ivan Buchinger, který v Německu dlouhá léta působil, a Holanďan Losene Keita.


Stejně jako před každým turnajem, i tentokrát ti přinášíme naše redakční predikce. Přečti si, jak by jednotlivé zápasy mohly dopadnout, a do komentářů nám nezapomeň napsat vlastní tipy. Pokud tě zajímá více článků z prostředí bojových sportů, chceš naši tvorbu podpořit a získat přístup k rozhovorům či profilům slavných bojovníků, přidej se do našeho klubu Refresher+.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Informace o turnaji Oktagon 33
Kdy: sobota 4. června 2022
Kde: Festhalle Messe Frankfurt v Německu, živě na Oktagon.TV
Hlavní hvězdy turnaje: Ivan Buchinger, Losene Keita, Karlos Vémola, Christian Jungwirth, Christian Eckerlin a další

Michael Deiga-Scheck vs. Cory Tait

V pátek ráno nevěděl, že bude mít zápas, a v sobotu večer porazil favorizovaného Radka Roušala. Takto se domácím divákům poprvé představil Michael Deiga-Scheck, který původně přijel na turnaj OKTAGON 31 letos v únoru jako trenér, ale kvůli nepředvídatelné souhře událostí to byl on, kdo se nakonec postavil do klece. A předvedl v ní výkon, kterým si okamžitě získal sympatie zdejších fanoušků.

Teď ale Deigu-Schecka čeká zřejmě jedna z nejtěžších, ne-li nejtěžší zkouška dosavadní kariéry. V kleci se mu totiž postaví šikovný Angličan Cory Tait, který dříve zápasil například ve známé organizaci Cage Warriors a zkušenost má i ze světové organizace Bellator. Na kontě má 10 výher a 6 porážek. Zajímavé ale je, že ještě nikdy nezvítězil na body – všech 10 výher si připsal na KO/TKO nebo submisi.

Deiga-Scheck naposledy ukázal, že v postoji dokáže být velmi nebezpečný a nenechá se jen tak zlomit. Papírově by měl být přesto větším favoritem Angličan Tait, který ovšem naposledy zápasil v roce 2020, je tedy otázkou, v jaké se ukáže formě. Od zápasu se dá očekávat spíše vyrovnaný duel, pokud ale Tait dokáže zúročit své zkušenosti, kterých má o něco více, měl by si zajistit výhru.


Tip na vítěze: Tait

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cory Tait (@capcom_cory)


Jamie Cordero vs. Ibrahim Cholo

Oba němečtí zápasníci se představí v Oktagonu MMA poprvé, proto si určitě budou chtít dát záležet na prvním dojmu. Koneckonců mohou ještě pořádně zamíchat kartami v již dost nabité velterové divizi. Cordero je v rámci MMA téměř neznámý, jelikož má na kontě zatím jen jeden jediný zápas, avšak vítězný. Oproti soupeři bude mít devíticentimetrovou výškovou převahu. 


Cholo má na druhé straně navrch v počtu zápasů. Pod pravidly MMA jich absolvoval pět, přičemž čtyři vyhrál a tři z nich ukončil před limitem. Je proto možné, že méně zkušeného soupeře rychle vyškolí a dostane jej již v prvních minutách do pořádných problémů. Cordero ovšem nemá co ztratit a bude pod menším tlakem. Uvidíme, koho fanoušci ve Frankfurtu více podpoří, Cholo by však měl jasně dominovat.

Tip na vítěze: Cholo

Donald Cosić vs. Adam Pałasz

Chorvatsko-polský duel těžkotonážníků, který může klidně skončit už v prvních vteřinách. Chorvat Cosić je sice v profi MMA neporažený, ale zatím se do klece postavil jen třikrát. Dvakrát soupeře knokautoval, jednou vyhrál na submisi. Pałasz na opačné straně nasbíral už šest výher, přičemž všechny stihnul před limitem a jen jednou se podíval do třetího kola. Prohrál pouze jednou na poli ACA s Dmitrijem Poberežecem. 


Oba zápasníci mají přes metr devadesát, jsou doma ve stoje i na zemi, ale Pałasz je přece jen výrazným favoritem. Jedna přesná Cosićova rána však může rychle pohřbít všechny jeho dosavadní zkušenosti a úspěchy. Polák to určitě nebude mít lehké, měl by si přesto vybojovat výhru a zamíchat kartami v divizi těžkých vah.

Tip na vítěze: Pałasz

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OKTAGON MMA (@oktagonmma)



Jaroslav Pokorný vs. Ahmed Vila

Před několika lety to vypadalo, že Jaroslav Pokorný má definitivně po kariéře. Kvůli zranění kolene a těžkému průběhu léčby mu dokonce hrozilo, že přijde o nohu. Navzdory všem nepříznivým prognózám se však v minulém roce k aktivnímu zápasení vrátil a už za pár dní jej v kleci uvidíme znovu. Tentokrát proti specialistovi na submise Ahmedu Vilovi.

Ahmed Vila ze svých sedmi výher ukončil pět soupeřů právě na submisi a královéhradecký „Jubox“ svůj poslední zápas na submisi prohrál. Bude si tedy muset dávat pozor, aby se minulost neopakovala. Vila z posledních pěti zápasů vyhrál jen jednou (naposledy uškrtil soupeře v prvním kole) a Pokorný má aktuálně na kontě tři prohry v řadě. I tento zápas tak může být rozhodující o dalším směřování jeho kariéry.

Do karet 36letého Jaroslava Pokorného budou jednoznačně hrát bohatší zkušenosti, za svou kariéru posbíral už přes dvacet zápasů a dvanáct ukončení před limitem. Na straně soupeře bude dravost, je o deset let mladší a případná výhra by pro něj znamenala velice cenný skalp. Navzdory poslední porážce však Pokorný v minulém roce ukázal, že do starého železa ještě rozhodně nepatří a má všechny předpoklady k tomu, aby se vrátil zpět do vítězného sedla.

Tip na vítěze: Pokorný


 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OKTAGON MMA (@oktagonmma)




Hatef Moeil vs. Kerisson Rezende

V tomto případě je jasné, komu budou držet palce domácí fanoušci. Skandovat nepochybně budou Moeilovo jméno. Němec přezdívaný Boss proto bude mít určitě cennou výhodu, a bude tak více motivován k dalšímu ukončení. Dosud nasbíral devět z jedenácti výher. Předčasné ukončení u těžkých vah vždy visí ve vzduchu, takže i zde je velká pravděpodobnost, že neuvidíme všechna tři kola.


Brazilec Rezende je však těžký držák. V Oktagonu to už dokázal všem hejtrům v náročném, ale pro diváky nesmírně zábavném zápase s Polákem Kamilem Mindou. Létala kolena i lokty, na tvářích i tělech byly modřiny a tržné rány, ale nedal se. Bil se jako lev až do poslední vteřiny. Moeil je ale z poněkud jiného těsta. Knokautová „mašina“ s nepříjemným výrazem ve tváři bude chtít ovládnout klec hned od začátku a předvést dominantní výkon v organizaci.

Můžeme předpokládat, že to Boss bude chtít dotáhnout až k titulovému zápasu. Přece jen, divize těžké váhy je zatím bez držitele opasku. Na svou titulovou příležitost čeká například i Tadej Dajčman, který takticky porazil Mindu v dubnu, proto by mohl být zajímavý následný zápas těchto dvou obrů. Hatef Moeil si však bude muset poradit nejprve s Brazilcem. Nemělo by mu to dělat problém ani podle bookmakerů.

Tip na vítěze: Moeil


Zdeněk Polívka vs. Cheick Kone

Na jedné straně mládí a hlad, na straně druhé zkušenosti. Tak by se dal ve zkratce popsat duel 23letého Zdeňka Polívky s 38letým Cheickem Konem. Polívka v posledních zápasech bere jednu velkou výzvu za druhou. Nejprve v prvním kole ukončil bývalého bojovníka UFC Erica Spicelyho, poté na body porazil nebezpečného Roberta Bryczeka a následně prohrál s titulovým vyzývatelem Alexem Lohorém. A teď kývnul na další tvrdý oříšek.

Pohled na Koneho skóre z posledních let, kde dominují hlavně červená políčka, může navozovat dojem, že bojovník už má ta nejlepší léta za sebou. Ve svém posledním boji s českou hvězdou Matějem Peňázem však ukázal, že pořád neřekl poslední slovo, a když se dobře trefí, svým soupeřům pořád dokáže zatopit. Oproti Polívkovi má také podstatně více zkušeností – na kontě má skoro 30 zápasů, zatímco český borec jich má 12.

Zdeňka Polívku už někteří podceňovali před zápasem se Spicelym i Bryczekem, což se nakonec ukázalo jako hrubá chyba. Jeho duel s Konem slibuje vyrovnanou podívanou, v níž bude v očích sázejících mírným favoritem Čech. To však nemusí nic znamenat. Kone navzdory řadě porážek z poslední doby dokáže stále soupeře nebezpečně ohrozit a Polívka je motivovaný odčinit svou poslední trpkou prohru. Pokud Polívka zvítězí, nebude to poprvé, co pochybovačům zavře ústa.


Tip na vítěze: Polívka

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeněk ☠️GAMEOVER☠️ Polívka (@zdenek.polivka)

 


Christian Jungwirth vs. Ivica Trušček

Z „nezničitelného“ tanku německé výroby Christiana Jungwirtha se stal miláček publika. Oslňuje totiž svou tvrdostí a nezlomným bojovým duchem. Aktuálně má za sebou dvě výhry v řadě, na které se pokusí navázat dalším zeleným políčkem. Na turnaji v rodném Německu jej však prověří opravdová děsivá mašina.

Síly s Christianem Jungwirthem poměří chorvatský bojovník Ivica „Terror“ Trušček, který má na kontě naprosto neuvěřitelných 76 profesionálních MMA zápasů. Z toho 41 bitev vyhrál a 35krát odcházel jako poražený. V současné době se pyšní sérií tří výher v řadě, přičemž každého z těchto tří soupeřů ukončil před limitem a za celou svou kariéru už dohromady ukončil 38 soupeřů.


Přestože je Jungwirth o rok starší, v kleci stál „jen“ 16krát. Už i tak si ale, zejména v našich končinách, vybudoval slušné renomé. Jak si ale poradí s touto chorvatskou hrozbou?

Pokud Trušček vyhrává, bývá to v drtivé většině případů před limitem. Ukončit Jungwirtha ale nedovede jen tak někdo a Chorvat už v minulosti několikrát prohrál s bojovníky, kteří měli papírově daleko méně zkušeností. Nebude tedy žádným překvapením, pokud Jungwirth znovu potvrdí famózní formu a bude pokračovat na vlně vítězství. Ať už bitva dopadne jakkoliv, tento duel je zárukou strhující podívané.


Tip na vítěze: Jungwirth

brož jungwirth
Zdroj: OKTAGON MMA



David Zawada vs. Erhal Kartal
Při tomto zápase raději nemrkejte. Rakušan Kartal má 9 výher a 6 ukončení v prvním kole na KO/TKO. Prohrál jen jednou, když se zranil. Mladší bratr Martina Zawady David má však mnohem více zápasů (dohromady 24), přičemž hned 17krát odcházel jako vítěz a 15krát dokázal soupeře ukončit předčasně. Umí soupeře tvrdě knokautovat (11) i zlomit submisí (4).


Němec Zawada má oproti rakouskému protivníkovi navrch i ve zkušenostech v rámci nejprestižnějších organizací. V KSW se bil o titul krále velterové divize a v UFC nasbíral pět zápasů. Vydržel tři kola s Ramazanem Emeevem nebo Alexem Moronem a za zápas s Dannym Robertsem získal dokonce bonus, protože ho označili za Fight of the Night.


Kartal s výmluvnou přezdívkou No Mercy ale nebude brát ohled na nic z toho a je jasné, že půjde za dalším ukončením, ideálně hned v prvním kole. Bude to ovšem mít nesmírně obtížné, protože právě Němec má několik es v rukávu a postavil se už proti náročnějším soupeřům. Měl by si proto jasně pohlídat výhru. Obrovským favoritem je také u bookmakerů.

Tip na vítěze: Zawada

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa David “Sagat“ Zawada (@davidzawada)



Karlos Vémola vs. Michal Pasternak

Český Terminátor po více než roční pauze nasadil pekelné tempo. Ihned po zápasu s Marpem vyrazil na kemp do polského Ankos Gymu, kde se vrhl do přípravy na bitvu s Michalem Pasternakem. Toho vnímá jen jako jednu z překážek na cestě zpět na vrchol. Jak totiž bijec v jednom z našich nedávných rozhovorů potvrdil, nejenže chce Patrika Kincla obrat o pás ve střední váze, který sám dřív držel, ale k tomu hodlá přidat ještě opasek právě v polotěžké divizi.

Pro Vémolu se bude jednat o první zápas v LHW divizi od zápasu s Attilou Véghem v roce 2019 a o první MMA zápas od března 2021. Po delší pauze spojené se zraněnou rukou jej nyní v kleci „přivítá“ nebezpečný Polák. „Pasternak je ku*va těžkej soupeř,“ hodnotil kvality polského bojovníka promotér Ondřej Novotný. Z posledních tří zápasů vyhrál dva a organizace OKTAGON MMA jej dříve chtěla postavit proti Stephanu Pützovi, z jejich střetu ale nakonec sešlo.


Polák má zkušenosti z prestižní asijské organizace One Championship, ruské RCC či polské FEN a je držitelem černého pásu v brazilském džiu-džitsu. Na kontě má mimo jiné i zápas bez rukavic pod hlavičkou organizace Wotore. Dokáže ale vzdorovat Terminátorově síle a tlaku? Vémola do boje nastoupí v pozici favorita a dá se očekávat, že soupeře co nejdříve vezme na zem a tam jej utrápí. I tak ale pro Vémolu vzhledem k delší pauze půjde o velkou výzvu a předem odepsat Pasternaka by bylo velkou chybou.


Tip na vítěze: Vémola

Karlos Vémola
Zdroj: Oktagon MMA


Christian Eckerlin vs. Denilson Neves de Oliveira

Co by to bylo za turnaj ve Frankfurtu, pokud by na něm chyběl Christian Eckerlin, který název tohoto města nosí hrdě vytetovaný na svém těle. Podle původních zpráv se měl Eckerlin utkat s protivníkem z Polska, toho ale nakonec nahradil 26letý Brazilec Denilson Neves de Oliveira, který jedenáct ze svých soupeřů ukončil před limitem.

Eckerlin už se českým a slovenským fanouškům jednou představil. Své dovednosti prokázal na turnaji OKTAGON 29 v Brně, kde si hned v prvním kole poradil s Řekem Ioannisem Palaiologosem. Tím si Němec připsal již sedmou výhru v řadě a rozhodně se nezdá, že by ve svém tažení hodlal zpomalovat. Právě naopak.

Německý rodák a zámožný podnikatel v jedné osobě se těší výtečné formě a jeho bitva bude bezesporu patřit k vrcholům večera. Oproti Brazilci bude mít také asi osmicentimetrovou výškovou převahu, která rovněž může hrát svou roli. Neves de Oliveira dovede být nebezpečný jak v postoji, tak i na zemi, nicméně německý bojovník a šampion několika organizací už stál proti těžším soupeřům a nic jiného než výhra se od něj v tomto případě neočekává.


Tip na vítěze: Eckerlin

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Christian Eckerlin (@christianeckerlin)


Stephan Pütz vs. Martin Zawada

198centimetrový obr přezdívaný T-800 se postaví proti skoro o hlavu nižší hvězdě z polské KSW. Pützova premiéra v Oktagonu v zápase s Viktorem Peštou o titul polotěžké váhy byla trpká, jelikož ji předčasně zastavil lékař kvůli údajné zlomenině nosu. Chuť si bude chtít nepochybně napravit nyní, a to co nejvelkolepěji, jelikož to bude před domácím publikem. Podpora fanoušků by ho mohla více nabudit a namotivovat k tvrdším ranám a rychlému knokautu. 


Ten v tomto zápase můžeme očekávat v každé vteřině. Zawada jich má na kontě 18, Pütz 8. Oba mají v rukou ty nejtvrdší údery z celé divize. Mnohem více zápasů má na kontě Zawada (46 oproti 25), výrazně lepší bilanci ale má právě jeho soupeř, který 20krát odcházel jako vítěz, přičemž si vybojoval skalpy, jakými jsou například Marcin Tybura (dnes na špičce v UFC), Viktor Němkov nebo Valery Myasnikov. 


Zawada, přezdívaný King Kong, však vícekrát ukázal, že dokáže překvapit a změřit si síly s těmi nejlepšími mu nedělá žádný problém. Dokázal porazit UFC veterána Tiaga Silvu, a bil se dokonce už i s bývalým šampionem UFC Janem Blachowiczem. Přestože prohrál, dokázal ustát všechna kola. Na split desicion prohrál ve skvělém zápase i s ostrostřelcem Krzysztofem Jotkou, který je také v nejprestižnější MMA lize světa. Diváky ve Frankfurtu čeká skvělý hlavní zápas večera o krále Německa. Nevraživý, tvrdý a napínavý. Přece jen o něco komplexnějším a lepším z dvojice by měl být Terminátor.

Tip na vítěze: Pütz

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Stephan 'T-800' Pütz (@stephanpuetz)



Ivan Buchinger vs. Losene Keita

Duel, který si vyžádal Keita hned po prvním zápase, v němž totálně zdemoloval Karla Ryšavého. Zatímco Buchinger se zotavoval ze zranění, čtyřiadvacetiletý neporažený Belgičan stihl přemoci v náročném souboji na body i Ronyho Paradeisera a získat dočasný titul. Nyní se ale popere o ten pravý pásek pro nesporného šampiona. A nalijme si čistého vína, Keita má mocné zbraně na to, aby jimi dokázal Slováka porazit. 


Je dravý, ostrý, nebojácný a enormně sebevědomý. Má skvělé bojové IQ, umí vytvořit zdrcující tlak, umí soupeře překvapit a také má fantastické kardio. Stylem navíc velmi připomíná dalšího showmana, který už Buchingera v minulosti porazil. A ne, nejde o Conora McGregora. Tím zápasníkem je bývalý šampion KSW Salahdine Parnasse. Buchinger je přesto daleko vyzrálejší a zkušenější.

Karol Ryšavý vs. Losene Keita.
Karol Ryšavý vs. Losene Keita. Zdroj: OKTAGON MMA

Může Keitu ponořit do hluboké vody zvané grappling a tam ho hravě, ale nemilosrdně utopit. Belgičan ukázal nedostatky na zemi už proti Paradeiserovi. Dokázal se ale z těch nejhorších pozic dostat a vrátit se zpátky na nohy, kde mu to jde přece jen nejlépe. V rámci strikingu bude nad Buchingerem určitě dominovat. Ten však svůj box neustále zlepšuje a dokázal to i v posledním souboji s Vojtou Barboríkem. 


Na zemi ale bude jako ryba ve vodě a může buď Keitu utrápit, i kdyby jen na body, nebo ukončit velmi rychle už v prvním kole, dostane-li se mu na záda. Nelze proto vyloučit, že půjde o stejně krátký proces jako s Paradeiserem, kterého zdolal za dvě minuty, přičemž Keita se s ním trápil pět kol. Každý zápas je ale jiný. Zlomová bude první minuta. Pokud Buchinger přežije úvodní nepříjemný tlak, nespadne a nedostane se do špatné pozice, měl by si to „pohlídat“, dominovat a měl by ukázat, proč ho všichni na domácí scéně tak opěvují a respektují.


Tip na vítěze: Buchinger

Ivan Buchinger
Zdroj: Oktagon MMA

 

Domů
Sdílet
Diskuse