Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. května 2022 7:35
Čas čtení 0:39
Tereza Patočková

Rusko jaderné zbraně na Ukrajině nepoužije, věří ruský velvyslanec v Británii

Rusko jaderné zbraně na Ukrajině nepoužije, věří ruský velvyslanec v Británii
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ruský velvyslanec v Británii Andrej Kelin uvedl, že podle ruských vojenských pravidel se takové zbraně v konfliktech, jako je tento, nepoužívají.

Ruský velvyslanec v Británii Andrej Kelin řekl pro zpravodajskou stanici BBC, že nevěří, že jeho země použije ve válce proti Ukrajině taktické jaderné zbraně. 

Andrej Kelin uvedl, že podle ruských vojenských pravidel se takové zbraně v konfliktech, jako je tento, nepoužívají. „Rusko má pro jejich použití velmi přísná opatření,“ uvedl. Dodal, že tím spíše, je-li ohrožena existence státu.

Doporučeno
Pokud Putin zemře, nedozvíme se to možná i měsíce, tvrdí zdroje z britské tajné služby Pokud Putin zemře, nedozvíme se to možná i měsíce, tvrdí zdroje z britské tajné služby 29. května 2022 19:22
písmeno z rusko ukrajina tank válka invaze
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Když Vladimir Putin koncem února, krátce po invazi, uvedl své jaderné síly do nejvyšší pohotovosti, bylo to celosvětově vnímáno jako varování.

Ministr obrany Spojeného království Ben Wallace tento Putinův krok označil za pokus odvrátit pozornost lidí od toho, jak se jim na Ukrajině nedaří. Uvedl, že Rusko za plánem své invaze zaostávalo již po několika dnech, a tak se snažilo dát světu na odiv a připomenout, že má hrozivé prostředky.

Taktické jaderné zbraně jsou ty, jež mohou být použity na relativně krátké vzdálenosti, na rozdíl od „strategických“ jaderných zbraní, které mohou být vypuštěny na mnohem delší vzdálenosti a mluví se o nich jako o spouštěčích ničivé jaderné války.

Domů
Sdílet
Diskuse