Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 19:30
Čas čtení 1:02
Martin Mičuda

Legendární DeLorean je zpět. Má ale úplně jinou podobu, než v jaké se proslavil v trilogii Návrat do budoucnosti

Legendární DeLorean je zpět. Má ale úplně jinou podobu, než v jaké se proslavil v trilogii Návrat do budoucnosti
Zdroj: DeLorean
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Znovuzrozená legenda přesedlala na čistě elektrický pohon.

Psala se osmdesátá léta minulého století, kdy si v rámci hvězdné trilogie Návrat do budoucnosti jednu z hlavních rolí střihl DeLorean DMC-12. Unikátní kupé s hranatým designem, vzhůru se vyklápějícími dveřmi a s ocelově šedou karoserií. Přestože z motorické stránky nešlo o nic převratného – samotný výkon byl jen přes 130 koní – DeLorean dodnes patří mezi nejslavnější auta z minulosti. Navázat na to chce jeho novodobá podoba, která se právě ukazuje světu.

Společnost DeLorean ohlásila comeback a představuje zcela nový model pod názvem Alpha5. Pod jeho vizuál se podepsalo opět proslavené designové studio Italdesign, jehož zakladatel Giorgetto Giugiaro navrhl také původní model.

Novinka se čtyřmístným interiérem sice zaujme opět vzhůru se vyklápějícími dveřmi, ale se svým předchůdcem moc společného nemá. S délkou 5 metrů a šířkou přesahující 2 metry jde totiž o podstatně větší auto.

DeLorean, Alpha5,
Zdroj: DeLorean

Asi tě přitom nepřekvapí, že Alpha5 je elektromobil, jehož akumulátor má mít kapacitu více než 100 kWh. Díky tomu elektrický DeLorean zvládne na jednu baterii absolvovat přibližně 483 kilometrů. O výkonnostních parametrech zatím moc nevíme, vývojáři však prohlásili, že elektromobil dokáže uhánět rychlostí až 250 km/h, akceleraci z místa na rychlost 100 km/h přitom zvládne za pouhé 3 sekundy.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

Svou výstavní premiéru si znovuzrozený DeLorean odkroutí během tradiční akce Pebble Beach Concours d'Elegance v srpnu. Cena zatím oficiálně komunikována nebyla, mluví se však o částce kolem 115 tisíc eur. Sériová výroba, která je naplánována na rok 2024, přitom pravděpodobně nepřesáhne 100 kusů. Tajemstvím už nyní není ani skutečnost, že značka chystá své portfolio v blízké budoucnosti rozšířit i o kupé s benzinovým osmiválcem a zároveň i vodíkové SUV.

DeLorean, Alpha5,DeLorean, Alpha5,DeLorean, Alpha5,DeLorean, Alpha5,
Zobrazit galerii
(22)
Domů
Sdílet
Diskuse