Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2022 16:00
Čas čtení 7:52
Tereza Patočková

S ketaminem se léčí deprese, úzkosti i PTSD. Jsou studie, které ukazují efekt až u 70 % léčených, říká terapeut Viktorin

S ketaminem se léčí deprese, úzkosti i PTSD. Jsou studie, které ukazují efekt až u 70 % léčených, říká terapeut Viktorin
Zdroj: REFRESHER/Tereza Patočková
NEWS KETAMIN
Uložit Uložené

S terapeutem Vojtěchem Viktorinem o terapii asistované ketaminem.

Psychedelická klinika Psyon je v Česku jediná svého druhu. V Praze na Bílé hoře léčí pacienty s depresemi a úzkostnými stavy za pomocí ketaminu, který v pacientech vyvolá psychedelické prožitky. S terapeutem Vojtěchem Viktorinem jsme se bavili o potenciálu ketaminu, ale i o jeho rizicích plynoucích z černého trhu. „Pro ketaminem asistovanou terapii je prostor již od prvotních příznaků deprese. Umíme pomoci i lidem, kteří si neodborným užíváním rozhodí psychiku,“ říká v rozhovoru terapeut Vojtěch Viktorin.

S čím vším mohou psychedelika pomoci?

To se vlastně pořád zkoumá. Kromě ketaminu, který používáme my tady a který už na depresi prozkoumaný je, existují i další. Nejvíce se kromě ketaminu zkoumá psilocybin, což je látka obsažená v lysohlávkách, a potom také MDMA.

Jsou ale i další jako třeba DMT, kdysi se hojně zkoumalo také LSD. U toho je ale problém, že po něm stav změněného vědomí trvá pro výzkumy moc dlouho. Takže tam to už moc nepokračuje. Zkoumá se ale právě i 5-MeO-DMT, což je sekret z ropuchy coloradské, který je teď bohužel docela zpopularizován hlavně přes různé neošamany.

Ketamin je látka, jež se používá v humánní i veterinární medicíně jako anestetikum. Mezi jeho nežádoucí účinky patří disociativní stavy, takže se pro svůj původní anesteziologický účel používá především ve veterině. Díky těmto vedlejším účinkům si však látka našla cestu do psychiatrických výzkumů a osvědčila se jako funkční lék na deprese a úzkostné stavy. Jsou to ale právě i tyto účinky, které lákají rekreační uživatele psychedelik a drog. 

S ketaminem se léčí deprese, úzkosti, posttraumatická stresová porucha a další úzkostné poruchy. Psilocybin se zkoumá také na depresi a má dobré výsledky. Na trauma a PTSD už se také začíná zkoumat. Psychedelika pomáhají také v paliativní péči. Tam se používá ketamin i psilocybin. Jde o terapii smíření se s odchodem a nalezení nějakých zdrojů, aby člověk ještě udělal to, co potřebuje. Hlavní linka výzkumu je však stále v té léčbě deprese.

S čím naopak pomoci nemohou? 

Významnou kontraindikací je určitě psychóza a jiná psychotická onemocnění, jako je schizofrenie. Tito lidé jsou psychicky křehcí a potřebují spíše nějakou stabilizaci ve smyslu klasické psychiatrické medikace a podpůrné psychoterapie. Z neurologického hlediska vám asi úplně nepomohou s Alzheimerem či jinou demencí. Ale těžko říct, co se do budoucna ještě vyzkoumá a k čemu všemu budou moci být nápomocná. Z výzkumu třeba víme, že psychedelika způsobují něco, čemu se říká neuroplasticita. Vznikají tak i nové neuronové spoje a možná to nějaký efekt na neurologické nemoci ještě mít bude, ale to je v tuto chvíli spíš spekulace. Psychóza je ale určitě problém a tam to nejde.

terapie psyon ketamin
Zdroj: Archiv kliniky Psyon
Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115861 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vypadá terapie asistovaná ketaminem.
  • Co se děje poté, co si pacient vezme ketamin.
  • Zda mohou psychedelika, která si lidé vezmou na vlastní pěst, trvale poškodit psychiku.
  • Jak moc je terapie asistovaná ketaminem úspěšná.
Domů
Sdílet
Diskuse