Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. června 2022 13:42
Čas čtení 1:38
Vojtěch Vanda

Student vytvořil plagiát, vyhrál s ním soutěž a pak poučoval autorku díla

Student vytvořil plagiát, vyhrál s ním soutěž a pak poučoval autorku díla
Zdroj: Pxfuel/volně k užití
NEWS UMĚNÍ
Uložit Uložené

Čínská fotografka Jingna Zhang sdílela příspěvek, ve kterém je vedle její fotky prakticky stejný obraz. Ten nakreslil lucemburský student, jenž s ním následně vyhrál soutěž podporovanou lucemburskou vládou. Umělkyně tvrdí, že student její práci ukradl.

Krádež, nebo jen pouhá inspirace? Původem čínská umělkyně Jingna Zhang má ve svém případu jasno. Její fotkou se totiž, podle jeho slov, „inspiroval“ lucemburský student Jeff Dieschburg. Až na některé malé změny se však zdá, že snímek prakticky okopíroval.

Dieschburg s obrazem vyhrál cenu v soutěži zaštítěné lucemburskou vládou a ministerstvem kultury, získal výhru 1500 eur, pročež čínská autorka volá po spravedlnosti. Když se ozvala, student jí začal vysvětlovat, co znamená autorské právo a jak se uplatňuje. „V e-mailu mi vysvětlil, co znamená porušení autorských práv a transformativní použití. Jako bych tyto věci poslední dvě desetiletí neřešila,“ uvedla.

Doporučeno
Morbius vsadil na hype kolem memes. Za první den návratu do kin vydělal jen 85 tisíc dolarů Morbius vsadil na hype kolem memes. Za první den návratu do kin vydělal jen 85 tisíc dolarů 6. června 2022 11:25

Lucemburský student nejenže získal za „výraznou inspiraci“ peníze, ale jeho obraz, který se velice nápadně podobá fotce Zhang, bude vystaven v kulturním centru ve Strassenu a bude dědičně předán lucemburské vévodkyni, princezně Stéphanie. 

Když se čínská fotografka, která se momentálně nachází ve Spojených státech, ozvala, že se s velkou pravděpodobností jedná o porušení autorských práv, student jí zaslal e-mail, v němž jí vysvětloval, že pravdu nemá. Údajně byl inspirován někým jiným, kdo si, dle jejího zjištění, přivlastnil její fotografie jako první, a přestože byl inspirován jejím uměním, sám vytvořil „obraz, v němž je jeho otisk“. V reálu však akorát vybral jiné barvy, osobu na fotografii otočil a přidal jí náušnice a meč.

Reference se dá získat i jinde

„Vždy ráda nechám studenty, aby použili mou práci pro studium či praxi, avšak v případě, pokud se nejedná o oficiální portfolio, komerční zisky a jsou vždy přiznána autorská práva,“ napsala umělkyně na Instagramu. „Pokud lidé mohou identifikovat původní dílo a sami mi poslat e-mailem, že se zde nejspíš jedná o plagiátorství, jedná se pouze o porušení autorských práv,“ dodala s tím, že k referencím mohl student použít volně šiřitelné obrázky.

Vychvalování a zisk ocenění za práci někoho jiného vnímá fotografka jako drzost a neúctu. „Nechápu, jak si někdo může myslet, že je to v pořádku a něco, na co může být hrdý,“ dodala.

Zhang, která byla v roce 2018 zařazena do seznamu Forbes 30 pod 30 Asie za umění a styl, byla oslovena samosprávou ve Strassenu, jež nyní situaci řeší. „Oslovený expert, zodpovědný za vyřešení situace, se momentálně tímto případem zabývá,“ uvedla pro RTL prezidentka poroty exhibice Betty Welter-Gaul.

Domů
Sdílet
Diskuse