Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2022 19:42
Čas čtení 0:55
Radim Šlechta

Národní park Křivoklátsko v červnu vyhlášen nebude. Proces se odložil

Národní park Křivoklátsko v červnu vyhlášen nebude. Proces se odložil
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Oppidum Stradonice/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ministerstvo životního prostředí vyslyšelo starosty okolních obcí.

Ministerstvo životního prostředí odložilo vyhlášení národního parku Křivoklátsko. Původně k němu mělo dojít 9. června, nyní se rozhodnutí přesouvá na září. Důvodem byly stížnosti starostů okolních obcí. Na Twitteru o tom informovala ministryně životního prostřední Anna Hubáčková z KDU-ČSL.

Křivoklátsko si bude muset na status národního parku ještě počkat. Resort životního prostředí se jeho vyhlášením měl zabývat v pondělí, na poslední chvíli se ale rozhodl přesunout rozhodnutí na září. Důvodem bylo vícero stížností starostů přilehlých obcí. Ti upozornili na omezené fungování zastupitelstev v letním období a napjatý harmonogram v souvislosti s podzimními komunálními volbami.

„Rozhodla jsem, že proces vyhlášení národního parku Křivoklátsko zahájí Ministerstvo životního prostředí v září. Obce díky tomu získají i po komunálních volbách dostatek času pro připomínkování,“ napsala na Twitter šéfka resortu Anna Hubáčková.

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 16:55

Představitelé okolních obcí s vyhlášením statusu národního parku nesouhlasili. Obávali se přílivu turistů, na které by oblast nemusela být dobře připravená. Zároveň jim měly chybět relevantní a podrobné podklady. Podle ministerstva se ale jedná o logické vyústění dlouholetých snah ochrany přírody.

V současnosti má Křivoklátsko status chráněné krajinné oblasti. Národním parkem se v budoucnu pravděpodobně stane 102 kilometrů čtverečních, což představuje přibližně 16 % celého území.

Domů
Sdílet
Diskuse