Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2022 7:45
Čas čtení 1:23
Adéla Ježková

Z více než 5 tisíc prověřovaných romských uprchlíků má maďarský pas pouze 150, uvedla policie

Z více než 5 tisíc prověřovaných romských uprchlíků má maďarský pas pouze 150, uvedla policie
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

„Nafouknutá bublina“ kolem velkého množství romských uprchlíků z Ukrajiny s dvojím občanstvím, kteří v Česku nedosáhli na ochranu, podle neziskové organizace Romea splaskla. Maďarský pas údajně mají jen necelá tři procenta z nich.

Podle zjištění České televize je v řadách romských uprchlíků utíkajících před válkou na Ukrajině do Česka jen velmi malý počet těch, kteří mají dvojí občanství – ukrajinské a maďarské„Do současnosti jsme požádali o prověrku přibližně v 5 500 případech s tím, že ve výsledku jsme zjistili přibližně 150 osob, které skutečně mají dvojí občanství,“ řekl pro ČT mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. 

„Ten původní záchyt je skutečně takový. V posledních týdnech se to ale začíná zvyšovat,“ potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Doporučeno
Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) 10. března 2022 7:00

Nezisková organizace Romea, která dlouhodobě bojuje proti systematickému rasismu, proto na svých webových stránkách upozornila, že „nafouknutá bublina splaskla“ a potvrdily se tak informace od neziskových organizací a iniciativ, že uprchlíků s dvojím občanstvím je jen velmi málo. Tvrzení o velkém množství romských uprchlíků s dvojím občanstvím podle Romey opakovaně uváděl i ministr Rakušan. Odůvodňoval tak, proč někteří romští uprchlíci nemají na pomoc v Česku nárok.

Server Romea.cz zároveň kritizoval, že data o počtu uprchlíků s dvojím občanstvím byla dlouhou dobu netransparentní a novináři k nim neměli přístup. Od příštího týdne by ale měla vzniknout jednotná evropská databáze registrací.

Doporučeno
Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám 6. června 2022 13:00

Hala na hlavním nádraží v Praze, kde denně přespávalo v nevhodných podmínkách až 600 romských uprchlíků, je už nyní téměř prázdná. Část z nich se přesunula do stanových táborů v pražských čtvrtích Malešice a Troja. Ani zde ovšem nemohou zůstat dlouhodobě, vedoucí stanového tábora v Malešicích a ředitel Centra sociálních služeb v Praze Martin Šimáček pro ČT uvedl, že si buď musí nalézt náhradní ubytování, anebo zvážit návrat na Ukrajinu.

Někteří Romové z tábora v Troji míří podle ČT také do uprchlických zařízení ve Vyšních Lhotách nebo Bělé pod Bezdězem. Nicméně stále spousta žen a dětí přespává na hlavním nádraží v Brně.

Podle nedělních dat ministerstva vnitra je v Česku aktuálně 370 793 osob s udělenou dočasnou ochranou a přes 293 tisíc osob nahlášených na cizinecké policii.

Domů
Sdílet
Diskuse