Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2022 13:28
Čas čtení 1:10
Barbora Volfová

Ministr vnitra Vít Rakušan nebude kvůli korupční kauze rezignovat, chce předčasný sněm hnutí STAN

Ministr vnitra Vít Rakušan nebude kvůli korupční kauze rezignovat, chce předčasný sněm hnutí STAN
Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana
NEWS PRAHA STAN VÍT RAKUŠAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Rakušan mimo jiné řekl, že v souvislosti s korupční kauzou bude usilovat o odchod ředitele České pošty.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nebude kvůli kauze korupce na pražském magistrátu rezignovat. Informoval o tom v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. K rezignaci jej vyzývala opozice. S ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN) měl mluvit v pátek, když mu navrhl odstoupení z funkce.

„Řekl jsem mu, že i když není obviněný, podezřelý ani není nijak zapojený do té kauzy, tak ve stínu, jakou pan Redl budoval kariéru, jsou schůzky pana Gazdíka nepřijatelné,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce Rakušan, který bude v souvislosti s korupční kauzou usilovat i o odchod ředitele České pošty Romana Knapa.

Doporučeno
Ministr školství Petr Gazdík rezignoval, odchází také z pozice místopředsedy hnutí STAN Ministr školství Petr Gazdík rezignoval, odchází také z pozice místopředsedy hnutí STAN 19. června 2022 10:20
Vít Rakušan.
Vít Rakušan. Zdroj: Úřad vlády ČR/propagační materiál

„Příští týden se s panem Knapem setkám a domluvíme se na tom, jakým způsobem jeho angažmá ve vedení České pošty ukončit,“ dodal. O odvolání uvažoval již dříve. Knapovy styky s lobbistou Redlem ale Rakušanovy kroky urychlily.

„Musíme si teď spoustu věcí uvnitř vyříkat a vyřešit. Na nejbližší možný termín chci svolat mimořádný celostátní sněm. Předstoupím tam před naše členy s vizí, jak dál: bez stínů, které mohou ohrožovat naši důvěryhodnost. V případě, že očištění nezvládnu, bude to už STAN bez Rakušana,“ napsal na Twitteru.

Doporučeno
Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka 19. června 2022 12:44

Petr Gazdík v neděli odpoledne odstoupil z funkce ministra školství. Zároveň také odchází z pozice místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí kvůli vazbám na obviněného podnikatele Michala Redla v kauze korupce kolem bývalého náměstka Hlubučka (STAN). 

Schůzky s Redlem jsou podle Rakušana nevysvětlitelné a vrhají špatné světlo na vládu i STAN, i když končící ministr podle něj není obviněný, podezřelý ani zapojený do kauzy.

Domů
Sdílet
Diskuse