Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2022 19:10
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

Teplotní rekordy Česka: Nejvyšší horka přesáhla 40 °C

Teplotní rekordy Česka: Nejvyšší horka přesáhla 40 °C
Zdroj: REFRESHER/Jakub Šuvada
ZAJÍMAVOSTI EXTRÉMY POČASÍ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Zajímá tě, kolik byla největší naměřená teplota v České republice v jednotlivých měsících? Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) je má všechny zaznamenány.

K létu logicky patří vysoké teploty. Čas od času se však setkáme s extrémy, a to nejen v létě. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) archivuje extrémní denní teploty v tabulce, kterou ti přinášíme v grafickém provedení. Podle ní například zjistíš, že nejvyšší extrémní teplota byla v Česku naměřena v srpnu roku 2012 v Dobřichovicích v Praze-západ.

Doporučeno
Varování ČHMÚ: Česko zasáhnou silné bouřky doprovázené kroupami a přívalovým deštěm Varování ČHMÚ: Česko zasáhnou silné bouřky doprovázené kroupami a přívalovým deštěm 19. června 2022 15:08

Jakým způsobem tato tabulka vznikla? „Denní maximum teploty je v Česku definováno jako nejvyšší teplota v intervalu od 21 hodin středního místního slunečního času (SMSČ) včera do 21 hodin SMSČ dnes. V historii, na konci 19. století, bylo toto období na některých stanicích posunuto o dvě hodiny (19-19),“ píše ČHMÚ.

Nejvyšší, respektive nejnižší a jiné extrémní hodnoty, které jsou naměřeny, jsou podrobeny postupné revizi a s přibývajícím časem jsou také měněny za nové hodnoty. Záznamy, které jsou odvozeny pouze pomocí záznamů termografu či hodnot ze stanic s neúplným pozorováním, nejsou v grafu zaneseny.

Kromě nejvyšších extrémních denních teplot najdeš v sekci ČHMÚ i nejnižší absolutní minima v každém měsíci i nejvyšší denní úhrn srážek. Ten se ale měří zase jinak. „Denní úhrn srážek je v Česku měřen v 7 hodin ráno SMSČ za předcházejících 24 hodin a hodnota je zapisována k předešlému dni,“ dodává ústav.

Domů
Sdílet
Diskuse