Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2022 10:29
Čas čtení 0:46
Tereza Patočková

Dnes začíná astronomické léto. Přečti si, jak starověké kultury slavily slunovrat

Dnes začíná astronomické léto. Přečti si, jak starověké kultury slavily slunovrat
Zdroj: FOTO TASR/Pavol Ďurčo
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Dnes je nejdelší den v roce, odehrává se letní slunovrat. Začátek astronomického léta přijde v Česku v úterý 21. června 2022 přesně v 11:13 hodin. Lidé po celém světě tento okamžik už po celá staletí oslavují různými rituály i obřady.

Nejsilnější vztah ke slunovratu mají Evropané. Například ve Velké Británii se stal synonymem pro letní slunovrat Stonehenge, který každoročně vábí tisíce lidí ke sledování toho, jak nad kameny vychází Slunce. Letní slunovrat, který nastává v nejdelší den v roce, je jediným dnem, kdy Slunce vychází v přesném středu kamenů ve Stonehenge. 

Doporučeno
Pojď ven: Do Prahy přijede legendární kapela Metallica, rapper Scarlxrd nebo talentovaná zpěvačka Aurora Pojď ven: Do Prahy přijede legendární kapela Metallica, rapper Scarlxrd nebo talentovaná zpěvačka Aurora 20. června 2022 12:30

Slunovrat byl po tisíce let uctíván mnoha starověkými národy, které jej považovaly za důležitou událost. Například v kulturách severní a střední Evropy během neolitu měl letní slunovrat význam ve vztahu ke starověkým zemědělským praktikám. Keltové, Slované a Germáni často oslavovali slunovrat zapalováním ohňů, protože se věřilo, že to posílí Slunce po zbytek období sklizně a zajistí dobrou úrodu. Zapalování a skákání přes oheň je jedním z nejznámějších rituálů, který se uchoval do dneška. Provádí se jak během slunovratu, tak během Svatojánské noci, která vychází na 24. června.

Další rituál, který se odehrával zase ve středověkém Německu podél řeky Mosely, byl podle antropologů zvláště neobvyklý. Lidé v této době slavili slunovrat zdobením starého a vyřazeného kola od vozu, které napěchovali spoustou slámy a pak jej zapálili. Hořící kolo potom muži z vesnice hnali z kopce dolů do řeky. 

V Česku vychází slunovrat přesně na 11:13 hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse