Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 15:51
Čas čtení 1:03
Adéla Ježková

Belgičtí policisté v přestrojení hlídají, aby na veřejnosti nedocházelo k sexuálnímu obtěžování. Bojují i proti „catcallingu“

Belgičtí policisté v přestrojení hlídají, aby na veřejnosti nedocházelo k sexuálnímu obtěžování. Bojují i proti „catcallingu“
Zdroj: L'Oréal
NEWS BELGIE SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Belgické úřady bojují proti obtěžování žen na veřejnosti.

Belgické úřady zřizují ve městech speciální policejní tým, který v přestrojení hlídá, zda na veřejnosti nedochází k sexuálnímu obtěžování žen – a to jak fyzickému, tak slovnímu. Informovala o tom Česká televize na svých webových stránkách.

V rámci operace s názvem „Policejní návnada“ vyrazila do centra nočního Lutychu na východě Belgie například mladá policistka v civilu, které kryjí záda tři kolegové. „Jakmile se objeví problém, zasáhneme. Někdy je to jen ‚obyčejné‘ hvízdnutí, jindy oslovení, nadávky, osahávání nebo výhrůžky,“ vysvětlil vrchní policejní inspektor Pierre Tromme s tím, že „volavka“ se zatím během akce stala obětí sexualizovaného násilí pokaždé.

Konkrétní večer dokonce stačilo pouze půl hodiny, než jeden muž okomentoval ženin vzhled. V takový okamžik policisté zasahují a muži vysvětlují, že je jeho chování nevhodné a měl by absolvovat školení u jedné z neziskových organizací. Zároveň si vezmou adresu obtěžujícího a zašlou mu přesné znění zákona. Právě domluvou končí většina incidentů, které policisté zachytí.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Nicméně chováním osmdesáti jedinců se zabývala prokuratura a za přestupky rozdala pokuty. Ve vážnějších případech může pachatele poslat i na rok do vězení. „Zákon z roku 2014 jednoznačně trestá chování nebo gesto, které vyjadřuje neúctu k osobě kvůli jejímu pohlaví,“ komentovala zástupkyně vrchního prokurátora Catherine Collignon.

Lutychem se inspirují i další města v Belgii i ve Francii. Ženy po celém světě jsou totiž vystaveny sexuálnímu násilí včetně takzvaného „catcallingu“ dennodenně. Podle výzkumu aktivistické skupiny Hollaback! a Cornellovy univerzity až 71 % žen zažilo pouliční obtěžování poprvé ve věku 11 až 17 let a více než 50 % žen bylo na ulici osaháváno.

Catcalling = čin, kdy na někoho veřejně křičíte obtěžující a často sexuálně sugestivní, výhružné nebo posměšné poznámky.
Domů
Sdílet
Diskuse