Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 13:30
Čas čtení 4:22
Adrián Lukáč

Diablo Immortal: mobilní spin-off legendární série, ve kterém můžeš utratit přes 2,5 milionu, spustil vlnu kritiky na Blizzard

Diablo Immortal: mobilní spin-off legendární série, ve kterém můžeš utratit přes 2,5 milionu, spustil vlnu kritiky na Blizzard
Zdroj: Blizzard Entertainment
TECH
Uložit Uložené

Spin-off legendární série je nejkontroverznější hrou posledních dní.

Diablo Immortal, spin-off legendární série určený primárně pro chytré telefony, vyšlo 2. června 2022 a od té doby je snad nejdiskutovanější hrou v herním světě. Za tuto krátkou dobu stihlo být nejhůře hodnocenou hrou podle uživatelského skóre na známém webu metacritic.com a zároveň druhou nejziskovější mobilní hrou Blizzardu po Hearthstonu. Jak je tedy možné, že i přes extrémně negativní uživatelské skóre si ho stáhlo více než 10 milionů hráčů a za dva týdny vydělalo více než 24 milionů dolarů? Pojďme se na to podívat.

Staré dobré Diablo je zpět

Diablo Immortal je MMORPG free-to-play hra určená pro chytré telefony, a stáhnout si ji tak může kdokoli zdarma. Po jejím oznámení byly názory a očekávání různé. Velká část skalních fanoušků Diabla, která zoufale volá po čtvrtém pokračování série, mobilní hrou nadšena nebyla. Ale našli se i tací, kteří v tom viděli příležitost, jak si zkrátit čekání na čtyřku. Veškerá očekávání a spekulace ukončilo vydání hry 2. června na iOS a Android. Hra je však dostupná také na PC jako beta verze. 

Co se týče herní stránky, Blizzard potvrdil své kvality a Immortal je v podstatě velmi zdařilou hrou s pěknou grafikou a atmosférou, která k Diablu patří. Dokonce i intuitivnost a jednoduchost ovládání je na chytrých telefonech na velmi dobré úrovni a hru si užije nejen fanoušek této série. Jedná se o klasiku tak, jak ji známe. Hráč si na začátku vytvoří svého hrdinu a pustí se do boje proti hromadě nepřátel. Příběh hry se odehrává ve známém světě Sanctuary v době mezi druhým a třetím dílem série a hráčovým úkolem je najít a zničit všechny části artefaktu Worldstone. Kampaň nabízí zábavu na dlouhé hodiny a po herní stránce jí není moc co vytknout.

diablo
Zdroj: Blizzard Entertainment

Více než 10 milionů hráčů, podle kterých jde o nejhorší hru vůbec

Samotný herní model je velmi návykový již od počátku série a v kombinaci s pěknou grafikou, dobrou hratelností, moderními prvky, na které jsme na chytrých telefonech zvyklí, označením hry jako MMORPG a legendární značkou Diablo bychom neočekávali nic jiného než úspěch. Nasvědčuje tomu i počet hráčů. Už za první týden si hru na všech platformách stáhlo více než 10 milionů hráčů a za první dva týdny vydělala Blizzardu jen z mobilních platforem více než 24 milionů dolarů, přičemž stále nevyšla v Číně, kde je trh s mobilními hrami největší na světě.

V hodnoceních kritiků dosahuje průměrně šesti až sedmi bodů z deseti, ale hodnocení od hráčů jsou extrémně negativní. Na populárním webu metacritic.com byl Immortal dokonce nejhůře hodnocenou hrou v celé historii s uživatelským skóre jen 0,2 bodu z deseti. Od té doby si však polepšil na 0,3 bodu a je druhou nejhůře hodnocenou hrou hned po Madden NFL 21. V čem je tedy problém?

Hraj 10 let, nebo zaplať miliony

Problém nastává po skončení základní kampaně, která se dá dokončit zcela zdarma. Mnoho hráčů, kteří tuto sérii milují, ji hraje právě kvůli obsahu, který pak začne. Hlavním cílem hraní je vylepšování postavy prostřednictvím různých drahokamů a jiných „vzácných“ předmětů. Studio Blizzard chce, aby hráč ve hře strávil co nejvíce času po skončení kampaně, a tak nechybí ani denní odměny a pravidelné výzvy. Podstatou tohoto obsahu jsou samozřejmě mikrotransakce. Na tom by ještě nebylo nic špatného, ​​hráči mobilních her jsou na mikrotransakce zvyklí, ale Blizzard to v případě hry Diablo Immortal dohnal až do absurdnosti a recenzenti a streameři se ptají, zda jsme ještě ve světě počítačových a mobilních her, nebo ve světě hazardu a gamblingu.

diablo
Zdroj: Blizzard Entertainment

Nejenže je systém vylepšování postavy nesmírně komplikovaný, pro hráče nepřehledný a šance získat opravdu vzácné předměty je minimální, ale na rozdíl od většiny her je v Diablo Immortal téměř nemožné získat velmi vzácné předměty zdarma plněním různých úkolů. Většinou ve světě mikrotransakcí existuje i bezplatná cesta ke vzácným předmětům nebo vylepšením opakováním různých úkolů a zaplacení reálných peněz je jen zkratkou, jak se dostat k prémiovému obsahu okamžitě. Dá se ovšem říci, že v Diablo Immortal to neplatí.

Samotné mikrotransakce ale nejsou největším problémem. Hráč si za reálné peníze nemůže koupit konkrétní předměty, nýbrž jen tzv. legendary crest, které může uplatnit ve speciálních levelech. Čím více si těchto nakoupených předmětů uplatní, tím má větší šanci, že mu po překonání úrovně vypadnou z finálního bosse legendární součásti výzbroje. Jedná se tedy o systém náhodných loot boxů, který je v kombinaci s mikrotransakcemi považován za nejhorší způsob, jak získávat prémiový obsah ve hrách za reálné peníze.

Podle analýzy na youtubovém kanálu Bellular News by maximální vylepšení postavy zabralo 10 let herního času, kdyby se hráč spoléhal jen na denní bonusy za přihlášení do hry. Kratší cestou je investování reálných peněz. Autoři zmiňované analýzy ve videu tvrdí, že k dosažení maximálního vylepšení by hráč musel utratit více než 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun.

Systém mikrotransakcí je v Diablo Immortal natolik agresivní, že hráče, kteří si chtějí užít závěrečný obsah hry, téměř nutí investovat reálné peníze do hry. Jinak nemají šanci vyrovnat se ostatním protihráčům, neboť bezplatná cesta získávání vzácných předmětů je prakticky nemožná. A to je důvod extrémně negativních hráčských recenzí a hodnocení. Hráči jsou schopni vývojářům mnoho věcí odpustit, na nepopulární mikrotransakce si už většina z nich zvykla a v herní komunitě je hráči akceptují jako podporu vývoje her. Všechno má však své hranice a zdá se, že Blizzard s Diablo Immortal tyto hranice překročil.

Streamer utratil téměř 370 tisíc korun, aby hru okamžitě vymazal

Přestože většina hráčů na mikrotransakcích utratí jen nižší stovky korun, jsou mezi nimi například i děti, které bez uvědomění si skutečné hodnoty utrácejí peníze rodičů, nebo dokonce dospělí hráči, na které může mít takto agresivní systém mikrotransakcí s minimální šancí odměny podobný vliv jako hazardní hry.

Ideálním a odstrašujícím příkladem je streamer Quin69 z Nového Zélandu, který si dal při vydání Diablo Immortal za cíl získání 5hvězdičkového drahokamu. Podařilo se mu to až po více než dvou týdnech hraní a utracení neuvěřitelných 25 165 novozélandských dolarů, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu zhruba 370 tisíc korun. A co udělal Quin69, když tento drahokam získal? Diablo Immortal okamžitě vymazal, přičemž věnoval Blizzardu několik vulgarismů. Při maximálním vylepšení může přitom každá postava ve hře používat až šest takových drahokamů současně.

 

Závěr

Diablo Immortal z herního hlediska můžeme jako mobilní hru určitě doporučit. Zejména skalní fanoušek série si ji užije a ve svých vzpomínkách se vrátí o více než dvě dekády zpět. Při kampani se hráč zabaví na dlouhé hodiny opravdu zadarmo. Už během ní ale vývojáři lákají hráče na nákup loot boxů za zdánlivě zlevněné částky a je třeba si dát pozor na to, aby se hráč nenechal vtáhnout do nekonečného kolotoče utrácení peněz za virtuální předměty.

Anketa:
Jaký máš názor na systém mikrotransakcí, který je v Diablo Immortal?
V pohodě, je to podpora vývojářů a je zodpovědností každého hráče, kolik do hry investuje.
Hraničí to s hazardem a gamblingem a takové praktiky by měly být zakázány.
V pohodě, je to podpora vývojářů a je zodpovědností každého hráče, kolik do hry investuje.
14 %
Hraničí to s hazardem a gamblingem a takové praktiky by měly být zakázány.
86 %
Domů
Sdílet
Diskuse