Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 18:04
Čas čtení 1:15
Adéla Ježková

Sexualizované videohry neškodí mužům ani ženám, ukázal výzkum

Sexualizované videohry neškodí mužům ani ženám, ukázal výzkum
Zdroj: Unsplash/JESHOOTS.COM/volně k užití
NEWS GAMING ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zdá se, že sexualizace ve videohrách neškodí ani hráčům, ani hráčkám.

Sexualizace ve hrách může mít několik podob, většinou je definována jako prezentace (zejména ženských) postav pouze jako sexuálních objektů. Takové postavy mohou být spoře oděny či nahé nebo mohou být zapojeny do sexuálních aktivit. Autoři studie zmiňují například „nechvalně známé prostitutky“ v sérii Grand Theft Auto. Souvisejícím problémem může být také explicitní násilí na ženách, i když je podle vědeckého týmu důležité rozlišovat mezi hrami, které zahrnují hlavní ženské postavy aktivně se účastnící bojů (např. The Last of Us, Horizon Zero Dawn, Alice: Madness Returns), a hrami, v nichž jsou postavy explicitně terčem násilí kvůli tomu, že jsou ženy.

Doporučeno
Ikonická hackerská výzva, při které se hra Doom spustí na čemkoliv od kalkulaček po bankomaty, má na kontě další zařízení Ikonická hackerská výzva, při které se hra Doom spustí na čemkoliv od kalkulaček po bankomaty, má na kontě další zařízení 21. června 2022 11:55

Aby badatelé fenomén lépe pochopili, systematicky vyhodnotili výsledky osmnácti předchozích výzkumů pomocí metaanalýzy. Ta ověřovala několik souvisejících hypotéz. Například, že vystavení sexualizovaným hrám bude spojeno se sníženou pohodou hráčů a hráček a zvýšeným sexismem či misogynií.

„Již dvě desetiletí studuji účinky videoher na hráče, většinou v oblasti násilí. Myslím si, že většina lidí již uznala, že neexistuje žádný vztah mezi násilnými videohrami a agresivitou nebo násilnou trestnou činností. Lidé si však stále kladou spoustu otázek ohledně sexualizace a toho, zda jsou hráči vůči ženám sexističtější nebo zda hráčky zažívají větší nespokojenost se svým tělem,“ uvedl pro PsyPost autor studie Christopher J. Ferguson.

Problém podle výzkumníků ovšem představoval fakt, že některé ze zkoumaných studií nebyly „příliš kvalitní“. „Ve studiích vyšší kvality se méně často objevovaly důkazy o negativních účincích než ve studiích nižší kvality. V některých případech vědci pravděpodobně do studií zasáhli svými osobními morálními názory, i když neúmyslně,“ vysvětlil autor.

Zjištění nového výzkumu zveřejněného v odborném časopise Computers in Human Behavior ovšem naznačují, že hraní videoher nevede k misogynním názorům ani ke škodlivým dopadům na duševní zdraví. „To ale neznamená, že se lidé nemohou zasazovat o lepší zobrazení žen ve hrách. Jen musí být opatrní a nevyslovovat tvrzení o ‚škodlivosti‘, kterou lze snadno vyvrátit, a tím zpochybnit to, co by jinak mohlo být rozumnými advokačními cíli,“ dodal Ferguson.

Domů
Sdílet
Diskuse