Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 16:10
Čas čtení 1:47
Vojtěch Vanda

Rusové se stáhli z Hadího ostrova

Rusové se stáhli z Hadího ostrova
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Boj o Hadí ostrov, jenž na začátku války na Ukrajině proslul nejen díky hlášce, pomocí které ukrajinští obránci poslali ruské plavidlo do patřičných mezí, má pro Ukrajinu pozitivní pokračování.

Hadí ostrov již není v rukách ruské armády. Ohlásilo to ruské ministerstvo obrany, což potvrdila ukrajinská strana. Podle informací BBC, jež citovalo Rusko, se invazní jednotky stáhly na „důkaz dobré vůle“. Necelý kilometr čtvereční skaliska v Černém moři, který se nachází blízko jihozápadní části Ukrajiny a má obrovský strategický význam, je nyní pod ukrajinským vlivem.

Doporučeno
Hadí ostrov. Proč je ukrajinský kus skály v Černém moři tak důležitý? Rusové na něj vozí těžkou techniku, Ukrajinci ho bombardují Hadí ostrov. Proč je ukrajinský kus skály v Černém moři tak důležitý? Rusové na něj vozí těžkou techniku, Ukrajinci ho bombardují 29. května 2022 14:30

„Ruské jednotky dnes dokončily plnění úkolů na Hadím ostrově a jako gesto dobré vůle stáhly tamní umístěnou posádku,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Od té doby, co byl Hadí ostrov v ruských rukách, se Ukrajina bála možného umístění protivzdušných systémů s dlouhým dostřelem. Rusko by v takovém případě mohlo ostřelovat ukrajinskou pevninu. Z toho důvodu byl ostrov pod neustálou palbou obránců, což přineslo své výsledky.

„BUM! Na Hadím ostrově již nejsou žádní ruští vojáci. Naše ozbrojené složky odvedly dobrou práci. V nejbližší době přijdu s dalšími bombovými zprávami. Vše bude Ukrajiny,“ vzkázal přes Twitter šéf prezidentské kanceláře Ukrajiny Andrij Jermak.

Hadí ostrov

O důležitosti Hadího ostrova jsme psali na konci května. Původně rumunský ostrov, který získal Sovětský svaz, si po jeho rozpadu v roce 1991 nárokovala právě Ukrajina. Jde totiž o pozici, z níž se dá kontrolovat plavba lodí směřujících k jižní Ukrajině ze všech směrů. 

„Pokud by ruské jednotky obsadily Hadí ostrov a vybudovaly na něm svůj systém protivzdušné obrany, získají kontrolu nad mořem, souší a vzduchem v severozápadní části Černého moře a na jihu Ukrajiny,“ uvedl tehdy pro BBC ukrajinský bezpečnostní expert Oleg Ždanov. Ostrov by se stal branou pro invazi na jihozápad země, zejména do Oděsy.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Ukrajinci však vylodění zabránili. Jednak svou vůlí ostrov bránit, kterou vyjádřila hned na začátku invaze statečná posádka desítky mužů, jež se svou hláškou „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele“ odpověděla výzvě křižníku Moskva k odložení zbraní, jednak ničením zde kotvících či kolemplujících bitevních lodí nepřítele. Ustavičné bombardování nakonec vyhnalo ruské vojsko pryč. Dle poděkování generála Valerije Zalužného sehráli významnou roli hlavně obránci Oděsy.

Budoucnost ostrova

Nyní se očekává, že Ukrajina přistoupí ke stejné taktice, kterou chtělo využít ruské námořnictvo, a pomocí svých lodí bude chtít na ostrově instalovat obranné systémy, jež by umožnily větší bezpečnost v okolí. Dle britského premiéra Borise Johnsona se jedná o důkaz, že ukrajinská armáda umí velmi dobře bojovat.

Doporučeno
Výzkum: Roste počet Čechů a Češek, kteří odmítají pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny Výzkum: Roste počet Čechů a Češek, kteří odmítají pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny 30. června 2022 11:37

„Pokud jste chtěli důkaz o úžasné schopnosti Ukrajinců bránit se, překonat nepřízeň osudu a odrazit Rusy, podívejte se, co se právě dnes stalo na Hadím ostrově, kde se Rusko opět muselo vzdát,“ řekl ve čtvrtek na summitu NATO v Madridu. „Nakonec se ukáže, že pro Putina bude Ukrajina –⁠ která odmítá jeho vliv –⁠ neovládnutelná,“ dodal.

Zpět
Sdílet
Diskuse