Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 7:52
Čas čtení 1:04
Ilona Hobzová

Francie zakáže používat slova jako „steak“ nebo „klobása“ k popisu vegetariánských výrobků

Francie zakáže používat slova jako „steak“ nebo „klobása“ k popisu vegetariánských výrobků
Zdroj: Pexels/ Snapwire/ volně k užití
NEWS FRANCIE VEGETARIÁNSTVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vyplývá to z oficiální vládní vyhlášky.

Francie se podle oficiální vyhlášky ze čtvrtka stane první zemí v Evropské unii, která bude muset přijít s novou terminologií pro bezmasé produkty. Pro ty už podle vyhlášky nesmí tamní obyvatelé použít slova jako steak, salám, slanina nebo klobása. Vyhláška začne platit letos v říjnu.

Množství bílkovin podle tabulek 

Podle úřední vyhlášky nebude už možné „používat terminologii specifickou pro odvětví tradičně spojovaná s masem a rybami k označení produktů, které do živočišné říše nepatří a v podstatě je nelze srovnávat“. Vyhláška také stanovuje, které potraviny mají dostatečné množství rostlinných bílkovin, a mohou si tak své názvy ponechat. Například veganský steak může zůstat steakem za předpokladu, že jeho obsah rostlinných bílkovin nepřesáhne 7 %.

Produkt Maximální obsah rostlinných bílkovin
Slanina 0,5 %
Klobása 0,5 %
Chorizo 3,0 %
Husí nebo kachní terina 5 %
Dušená šunka  0,5 %


Nedodržení vyhlášky bude trestáno pokutou, která bude mít u fyzické osoby maximální výši 1 500 euro (přibližně 37 tisíc korun), u právnické pak 7 500 euro (185 tisíc korun). Pravidla se nevztahují na prodání zásob produktů vyrobených před 1. říjnem, kdy vyhláška vstoupí v platnost.

Dokument podle francouzského deníku Le Monde odborníci v odvětví živočišné výroby očekávali. „Představuje zásadní krok ve prospěch transparentnosti informací pro spotřebitele a také ochrany našich produktů a know-how,“ uvedl Jean-François Guihard, prezident Interbev, meziprofesní asociace hospodářských zvířat a masa.

Nařízení se vztahuje pouze na produkty vyrobené ve Francii. Podle FNSEA, největší odborové organizace francouzských zemědělců, by se ale podobné zákony měly prosadit i na evropské úrovni. Evropská unie takový návrh v roce 2020 odmítla. Podle FNSEA a dalších odborových svazů by se měla podobná pravidla uplatnit na všechny výrobky bez ohledu na jejich původ. 

Domů
Sdílet
Diskuse