Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 9:49
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová

Skončila platnost některých bankovek z let 1995 až 1999. Podívej se, kde je můžeš vyměnit

Skončila platnost některých bankovek z let 1995 až 1999. Podívej se, kde je můžeš vyměnit
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Česká národní banka poradila, jak bankovky poznat a jak je vyměnit.

Ve čtvrtek skončila platnost bankovek v hodnotě od sta do dvou tisíc korun s úzkým stříbřitým proužkem z let 1995 až 1999. Od 1. července už je nelze používat k hotovostním platbám za zboží a služby. Lidé je ale mohou vyměnit až do 30. června 2024.

Jak bankovky poznat a jak je vyměnit?

Neplatné bankovky bude možné po dobu následujících 24 měsíců vyměňovat na pokladnách všech úvěrových institucí provádějících pokladní operace a současně také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB, tedy kromě Prahy také v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem. Od 1. července 2024 je lidé mohou vyměnit už jen na pokladnách ČNB.

ČNB také poradila, jak takové bankovky poznat: „Stahované starší vzory bankovek jsou od těch, které nadále zůstávají v oběhu, nejsnáze rozpoznatelné šířkou stříbřitého proužku – ochranného prvku, který vertikálně protíná bankovku. Tento proužek je u stahovaných bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky.“

bankovky peníze
Zdroj: Česká národní banka

ČNB starší vzory bankovek stahuje z oběhu průběžně. „Cílem tohoto kroku je mít v každé nominální hodnotě běžně používaných bankovek od 100 Kč do 2000 Kč pouze bankovku jednoho vzoru, což přinese významné zjednodušení pro obyvatele České republiky a i pro zahraniční návštěvníky,“ uvedla ČNB a dodala, že jeden vzor bankovek sníží nejistotu či obavy z toho, zda jsou starší vzory bankovek ještě platné a zda se nejedná například o padělek.

bankovky peníze
Zdroj: Česká národní banka
Domů
Sdílet
Diskuse