Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2022 8:10
Čas čtení 0:59
Radim Šlechta

Policisté v USA zastřelili neozbrojeného Afroameričana na útěku. Vystřelili po něm 90 ran, trefili se šedesátkrát

Policisté v USA zastřelili neozbrojeného Afroameričana na útěku. Vystřelili po něm 90 ran, trefili se šedesátkrát
Zdroj: Akron Police
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Policisté v Ohiu zastřelili neozbrojeného Afroameričana na útěku. Vystřelili po něm devadesátkrát. Všichni byli postaveni mimo službu.

V ohijském městě Akron zastřelili policisté Afroameričana. Střelili do něj přibližně šedesátkrát. Všichni policisté jsou v současnosti postaveni mimo službu. Ve městě Akron rozpoutala střelba řadu protestů. Informuje o tom Washington Post.

Pětadvacetiletého Jaylanda Walkera zastřelili příslušníci policie na konci června. V neděli policie zveřejnila záběry, na kterých se strážníci do Afroameričana opakovaně strefují a zasypávají jej intenzivní salvou kulek. Podle Stephena Myletta, policejního náčelníka, utrpěl Jayland na šedesát střelných poranění.

Záběry, které policie zveřejnila, popsal Mylett jako znepokojivé a náročné na sledování. Všichni zúčastnění policisté jsou momentálně postaveni mimo službu, podle šéfa je ale ještě brzy na finální rozsudky. Mylett chce počkat na výslechy příslušných policistů. Některé důkazy podle něj nasvědčují tomu, že měl Jayland střílet během ujíždění před hlídkou. Dohromady na Jaylanda střílelo osm policistů.

Bobby DiCello, advokát rodiny Walkerových, uvedl, že Jaylandovo chování bylo „bezpochyby zvláštní“. Určitě podle něj ale neodpovídalo reakci policie. Proti zásahu policie protestovala i řada lidí z organizace NAACP, která bojuje za práva Afroameričanů. Transparentem s nápisem #WeAreDoneDying upozorňovali na nekončící zásahy policie proti Afroameričanům.

Doporučeno
Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot 18. dubna 2024 13:00

„Toto nebyla sebeobrana, nebyla to ani nehoda. Byla to vražda. Policie devadesátkrát střelila do černého muže a šedesátkrát jej zasáhla. Za porušení dopravních předpisů. Toto se bílým lidem v Americe nestává. Pro nás je zastavení policií často rozsudkem smrti,“ uvedl Derrick Johnson, prezident za NAACP.

Ve Spojených státech podle Washington Post policie minulý rok zastřelila přes 1040 lidí. Polovina z toho byli bílí lidé. Poměrově, dle zastoupení v populaci, tak policisté zastřelili dvakrát více černochů.

Domů
Sdílet
Diskuse