Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2022 15:53
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Rostou? Podívej se, kde nejspíš najdeš nejvíc hub

NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Český hydrometeorologický ústav vydal mapu pravděpodobnosti růstu hub.

Houbaření patří k jedněm z klasických českých koníčků. Nadšenci s košíky si bedlivě střeží svá místa, aby se vraceli domů s co největší kořistí. Pokud také patříš k lidem, kteří do lesů za úrodou rádi vyráží, už nemusíš nechávat své pátrání náhodě. Český hydrometeorologický ústav přišel s novým projektem, který ti ukáže pravděpodobnost růstu hub.

To, jak houby porostou, počítá ústav podle indexu API30. Tento index udává, jak se půda nasytila vodou v uplynulých třiceti dnech. Jeho kombinací s průměrnými teplotami za uplynulý týden lze vypočítat, kde se houby nejvíce urodí. Podle stránek projektu platí, že houby začínají růst nejvíce přibližně deset dní po vydatných deštích v kombinaci s teplým počasím. Nejlepší úroda je v rozmezí července a září.

Houby, mapa
Zdroj: ČHMÚ

„Hodnota API30 je násobena koeficientem vycházejícím z průměrné teploty v posledních sedmi dnech, jelikož v nejteplejších měsících je potenciál výparu spadlých srážek výrazně vyšší. Stejný úhrn srážek je proto méně ‚efektivní‘ pro růst hub například v srpnu než v červnu,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav na stránkách.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Podle něj je pro růst hub klíčová také vodní bilance. Teploty, které vlivem klimatické změny rostou, zvyšují výpary z půdy, a tím snižují vodu houbám dostupnou. ČHMÚ předpokládá, že tento fakt bude mít v budoucnu negativní dopad i na růst hub.

Pokud se chystáš na houby a chceš vědět, jaké jsou tvoje šance na bohatou nadílku, můžeš se předem podívat na mapu pravděpodobnosti růstu hub.

Domů
Sdílet
Diskuse