Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2022 14:30
Čas čtení 8:08
Adam Novosad

Expert na žraloky: V Egyptě zabil ženu defektní žralok. Ve vodě nesmíš zpanikařit, téměř nikdy nechce zaútočit (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Fotograf, potápěč a milovník přírody Richard Jaroněk nám vysvětlil, co hledat za útokem žraloka v Egyptě, jak se zachovat, když se objeví vedle tebe, a proč by žralok raději kousnul do většího množství tuku.

„Pokud jsou vedle sebe štíhlý člověk a 150kilový člověk, tak když žralok půjde do rizika a kousne, kousne do větší zásoby tuku. To je možná taková úsměvná motivace na sezónu, proč shodit pár kilo. Je to založeno na faktickém chování žraloků ve vodě, ale takovým stylem loví zvířata, ne lidi,“ říká s úsměvem expert na žraloky, fotograf a potápěč Richard Jaroněk, který si z vody za svou kariéru odnesl už tři pokousání žralokem.

V reakci na nejnovější smrtelné útoky žraloků v Egyptě konstatuje, že i když se jedná o tragédii, větší nebezpečí člověku hrozí při běžné jízdě na dálnici. Upozorňuje však, že v Egyptě, ale i v dalších oblíbených exotických destinacích rekreantů se vyskytuje obrovský počet žraloků. Nemusíš se ale bát, je třeba jen zůstat ve střehu.

Jaroněk nám vysvětlil, jak se chovat v případě, že jsi ve vodě a spatříš u sebe žraloka, ale i to, jak si žralok vybírá své potenciální oběti a jak vypadá „testovací skus“ žraloka, který zjistí, že kousl do člověka a toto maso nezná ani mu nechutná.

I tento rozhovor reagující na aktuální téma útoku žraloka v Egyptě jsme ti mohli přinést díky podpoře našich čtenářů. Neomezený přístup ke všem zamčeným článkům můžeš získat i ty, pokud se přidáš do klubu Refresher+

žralok
Zdroj: Instagram/Richard Jaroněk

Video z Egypta, na kterém žralok napadl a zabil turistku, viděly tisíce Čechů. Máme se teď začít bát jet na dovolenou?

Ne, určitě se není třeba bát. Jsou to samozřejmě tragické události, které se odehrávají, historicky se odehrávaly a budou se odehrávat nadále, pokud budeme ve vodě. Smrtelných útoků žraloka se podle statistik za posledních 30 let stane kolem pěti ročně spolu s 60 nebo 70 zraněními.

Pokud to řeknu hloupě, tak to není žádná mimořádná událost, je to běžné a stává se to, protože se pohybujeme na místech, kde se žraloci přirozeně vyskytují. Když řídíte auto na dálnici, statisticky se na dálnici může tragédie stát mnohem rychleji než to, že by vás ve vodě napadl žralok.

Útok žraloka se stal v Egyptě. Znamená to, že by si rekreanti měli rozmyslet, zda jet do Egypta, nebo raději toto léto zvolit jinou destinaci?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117646 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč je v Egyptě obrovské množství žraloků a kolik z nich je nebezpečných.
  • Ve které exotické destinaci populární mezi Čechy jsou žraloci téměř všude.
  • Zda se máme žraloků bát na dovolené v Chorvatsku, kde je už také viděli.
  • Co bys v žádném případě neměl dělat, když k tobě začne plavat žralok.
  • Proč může být nebezpečné plavat s hodinkami či ve výrazných plavkách.
  • Že žralok si mezi štíhlým a 150kilovým plavcem vždy vybere obéznějšího.
  • Zda se žraloka opravdu vyplatí udeřit do nosu jako ve filmech a jaké triky fungují.
  • Jak došlo k tomu, že on sám už zažil tři pokousání žralokem a stále žije.
Domů
Sdílet
Diskuse