Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2022 12:45
Čas čtení 1:41
Vojtěch Vanda

Při nižších rychlostech už možná nebude nutné předjíždět cyklisty s odstupem 1 metru. Změnu zvažuje ministr dopravy

Při nižších rychlostech už možná nebude nutné předjíždět cyklisty s odstupem 1 metru. Změnu zvažuje ministr dopravy
Zdroj: Unsplash/Murillo de Paula
NEWS DOPRAVA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ministerstvo dopravy uvažuje o zrušení povinnosti dodržet konkrétní vzdálenost při předjíždění cyklistů. Konkrétně by se povinnost zrušila při nižších rychlostech.

Novela silničního zákona, v níž je zaneseno i pravidlo pro řidiče, podle něhož mají motoristé povinnost předjíždět cyklisty ve vzdálenosti nejméně 1,5 metru, by mohla být znovu změněna. Informuje o tom projekt Městem na kole. 

Za úvahami o změně stojí námitky spolku Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL), podle něhož nelze na úzkých lesních cestách objet cyklistu s odstupem 1,5 metru. Na příspěvek reagoval na Twitteru ministr Kupka (ODS), který upřesnil, že se uvažuje pouze o zrušení nutného rozestupu u nižších rychlostí.

Doporučeno
Dostupnější konopí, předjíždění cyklistů či odebírání dávek. Od nového roku se mění řada zákonů Dostupnější konopí, předjíždění cyklistů či odebírání dávek. Od nového roku se mění řada zákonů 1. ledna 2022 13:30

Možná si ještě pamatuješ na náš článek o nové legislativě, která se na začátku roku měnila. Mezi ní byla i novela silničního zákona, která zavedla nové pravidlo pro řidiče. Motoristé musí momentálně předjíždět cyklisty ve vzdálenosti minimálně 1,5 metru. Tato vzdálenost je nutná. Pokud není dodržena, hrozí řidiči pokuta ve výši až 2 tisíce korun.

V oblastech, kde je rychlost snížena na maximálně 30 km/h, má řidič povinnost předjíždět cyklistu nejméně ve vzdálenosti jednoho metru, na což právě na sociálních sítích upozornil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jedná se totiž o část, která by mohla být změněna. 

„Zvažujeme, že u nižších rychlostí zachováme místo 1 m jen klíčové obecné pravidlo bezpečného předjíždění. Cesta je v budování vzájemného respektu,“ uvedl s odkazem na projekt Romana Kreuzigera Dám respekt, který burcuje veřejnost k ohleduplnosti na silnicích.

Ministerstvo dopravy změnu údajně zvažuje na základě Základní statistiky nehodovosti cyklistů, kterou Kupka taktéž sdílel na sociálních sítích. Problémem je však skutečnost, že statistika nezahrnuje dosavadní rok 2022, tedy rok, ve kterém novela vstoupila v platnost. 

Změna vyvolá zbytečnou diskuzi 

Článek Městem na kole hovoří o znovuotevření diskuze o již platné novele jako o hlavním problému. Dodatek, který se má objevit v návrhu reformy bodového systému, prý, jak píše autor článku Tomáš Kindl, „rozvíří kontroverzní debata plná negativních emocí a přijdou ještě horší pozměňovací návrhy“. Výsledek jednání je prý nepředvídatelný.

Doporučeno
10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10. dubna 2024 10:00

„Je velmi neseriózní otevírat téma znovu po půl roce, bez řádného hodnocení dopadů, bez toho, aby zákon dostal šanci ukázat svá pozitiva. Jakoukoli revizi zákona je žádoucí odložit nejméně do příštího roku,“ dodal Kindl.

Argument SVOLu, tedy že cyklistu není možné objet na úzké lesní cestě, vyvrací názvoslovím. „Spolek SVOL si bohužel plete zdánlivá synonyma ‚objíždění‘ a ‚předjíždění‘. Objíždíme cyklistu, který stojí. Předjíždíme cyklistu, který jede,“ napsal. Cyklista a vozidlo se prý dokáží vyhnout bez problému. Stačí, když se cyklista dostane do výhybny, která na těchto cestách musí být minimálně jednou za 400 metrů, nebo když jednoduše zastaví a uhne z cesty. 

Návrh reformy by se měl v nejbližších dnech či týdnech objevit v meziresortním připomínkovém řízení.

Domů
Sdílet
Diskuse