Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2022 13:30
Čas čtení 2:27
Adam Smeták

Dostupnější konopí, předjíždění cyklistů či odebírání dávek. Od nového roku se mění řada zákonů

Dostupnější konopí, předjíždění cyklistů či odebírání dávek. Od nového roku se mění řada zákonů
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
POLITIKA
Uložit Uložené

Nový rok přináší řadu důležitých změn v zákonech.

Nový rok je tady a spolu s ním vchází v platnost řada legislativních změn. Mužům se prodlužuje otcovská na dva týdny, řidiči musí při předjíždění cyklistů držet odstup 1,5 metru, takzvaní „energošmejdi“ budou mít těžší život, lékařské konopí bude dostupnější a změní se také pravidla exekucí. REFRESHER přináší přehled změn v zákonech, které by měly zajímat i tebe. 

1. Třikrát a dost

V platnost vchází kritizovaná novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Prosadila ji vládní ODS a namířena je proti osobám, které se opakovaně dopouští přestupků a zároveň pobírají dávky. Úřady budou nově moci lidem, kteří opakovaně neplatí pokuty, sebrat část dávek v hmotné nouzi. Neuhrazené částky budou strhávány právě ze základních dávek pro život. 

Novela nicméně ještě bude procházet revizí, neboť ji část senátorů napadla u Ústavního soudu. „Představa, že tyto osoby nebudou po určitou dobu naplňovat své základní životní potřeby, je iluzorní. Naopak se lze důvodně obávat, že výpadek těchto příjmů si část z nich bude snažit kompenzovat i nelegálními způsoby,“ uvedl pro iRozhlas.cz k novele ombudsman Stanislav Křeček.

2. Dostupnější léčebné konopí

Prezident podepsal také novelu zákona, která zlepší dostupnost léčebného konopí. Nově mohou lékaři léčebné konopí předepisovat na elektronický recept a v technickém konopí může být vyšší obsah účinné látky.

Důležitou změnou je také fakt, že nyní mohou soukromé subjekty pěstovat léčebné konopí a vyrábět z nich léčivé látky a distribuovat je. Budou ale muset dodržovat stejné podmínky, jaké jsou platné při distribuci a výrobě jakékoli jiné návykové látky. 

Domů
Sdílet
Diskuse