Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2022 13:03
Čas čtení 0:44
Martin Adam Pavlík TASR

30 států podepsalo přístupové protokoly Finska a Švédska o vstupu do NATO

30 států podepsalo přístupové protokoly Finska a Švédska o vstupu do NATO
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA FINSKO NATO ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Všech 30 členských států NATO včetně Česka musí nyní přístupové protokoly ratifikovat.

Představitelé 30 členských států NATO podepsali v úterý přístupové protokoly Finska a Švédska k Severoatlantické smlouvě. Na tiskové konferenci v Bruselu to oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Informuje o tom TASR.

„Pro Finsko, Švédsko i NATO je toto opravdu historická chvíle,“ uvedl Stoltenberg na tiskové konferenci po boku ministra a ministryně zahraničních věcí Finska i Švédska. „S 32 zeměmi budeme ještě silnější,“ dodal.

jens stoltenberg
Zdroj: TASR/AP

Přístupové protokoly musí nyní ratifikovat všech 30 členských států NATO včetně Česka. Tento proces může trvat několik měsíců a teprve poté se mohou obě severské země stát členy této vojenské organizace a součástí její kolektivní obrany.

„Děkujeme vám za podporu! Každý ze spojenců nyní může zahájit proces ratifikace,“ uvedla švédská ministryně zahraničí Ann Linde na sociální síti Twitter. „Těšíme se na spolupráci a zajištění naší společné bezpečnosti,“ dodala.

Po podepsání přístupových protokolů se Finsko i Švédsko budou moci účastnit setkání NATO a budou mít také větší přístup k informacím tajné služby. Tyto dvě severské země však zatím – až do ratifikace členskými zeměmi – nebudou chráněny klauzulí NATO o tom, že útok na jednu členskou zemi je útokem na všechny země NATO, vysvětluje Reuters.

Domů
Sdílet
Diskuse