Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 12:24
Čas čtení 2:47
Tímea Krauszová

Florence Pugh reaguje na hatery, kteří komentují její prsa: Co se vám stalo, že jste pobouřeni mým tělem?

NEWS FLORENCE PUGH ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Dospějte, respektujte lidi, vzkazuje známá herečka.

Florence Pugh zazářila na přehlídce nejnovější kolekce značky Valentino v Římě. Oblečena byla v bramboříkových šatech od hostitele, které si však vyžádaly i spoustu negativních reakcí. Zejména muži na herečku podle jejích vlastních slov útočili, uráželi ji a vysmívali se jí. Jemná látka jí na hrudi téměř úplně prosvítala a odhalovala tak její prsa.

V reakci na Instagramu těmto mužům vzkazuje, aby dospěli a začali lidi respektovat. Nechápe, proč se tak bojí prsou.

Florence Pugh
Zdroj: Columbia Pictures/Wilson Webb

Věděla, do čeho jde, a výběru šatů nelituje

Pugh na sociální síti začíná tím, že komentáře různého druhu očekávala. „Věděla jsem, když jsem si oblékla ty neuvěřitelné šaty od Valentina, že se to za žádných okolností neobejde bez komentářů.“ Přesto se na módní přehlídku v Římě, kam ji pozvali jako čestnou hostku, velmi těšila. „Nebyla jsem ani trochu nervózní. Ani předtím, ani během akce a ani teď po ní.“

Herečka pokračuje, že ji překvapuje, s jakou otevřeností, lehkostí a často i neanonymně ji lidé lynčovali online. „Je zajímavé sledovat a zažít, jak je snadné pro muže totálně zničit ženské tělo. Veřejně, hrdě, tak, aby to každý viděl. Dokonce to děláte s vaší pozicí a pracovním emailem v profilu...?“

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Ženy nemají povinnost nosit podprsenky a muži nemají právo na sexistické poznámky KOMENTÁŘ: Ženy nemají povinnost nosit podprsenky a muži nemají právo na sexistické poznámky 13. října 2021 13:00
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Florence Pugh (@florencepugh)

Není to podle jejích slov poprvé a ani naposledy, kdy si ženy musí vyslechnout, co všechno je na jejich tělech špatně od davu cizích lidí. Rozrušuje ji ale, jak moc vulgární jsou někteří muži. Říká, že ona sama je se svým tělem smířená. Přestože v pubertě to nebylo jednoduché, vyrostla v domácnosti silných žen, které ji naučily nacházet moc v každém záhybu svého těla.

„Tolik z vás mi chtělo agresivně dát vědět, jak moc vás zklamala moje malinká prsa nebo jak bych se měla stydět za to, že jsem plochá na hrudi. Žiji ve svém těle již dlouhou dobu. Jsem si plně vědoma velikosti svých prsou a nebojím se toho.“ Diví se, že se prsou různých tvarů a velikostí bojí muži. Jedno, dvě, malé či velké nebo i žádné, nechápe, co lidi na prsou tak děsí. Dodává, že odjakživa ve filmovém průmyslu kašle na to, co od jejího těla očekávají jiní, co je přitažlivé, a co ne. 

„Dospějte. Respektujte lidi. Respektujte těla. Respektujte všechny ženy. Respektujte lidi. Slibuji vám, život bude mnohem snazší. To vše jen pro dvě malé rozkošné bradavky...“ uzavírá se sarkasmem. K příspěvku přidala i fotku, kde si ukazováčky bradavky překrývá, pro ty, „kteří se cítí pohodlněji, když je ten kousek tmavší kůže zakrytý“.

Anketa:
Souhlasíš s Florence Pugh?
Ano, ženy mohou nosit, co chtějí.
Hate není v pořádku, ale měla by se zakrýt.
Ne.
Ano, ženy mohou nosit, co chtějí.
89 %
756 Hlasů
Hate není v pořádku, ale měla by se zakrýt.
8 %
72 Hlasů
Ne.
2 %
20 Hlasů

Potřeba komentovat cizí prsa

Pugh svým příspěvkem zaťala do živého. Nošení či nenošení podprsenek u žen se čas od času zejména na sociálních sítích stává velkým tématem. Někteří argumentují morálkou, slušností či bontonem společenských událostí, jiní mluví o svobodě, pohodlí a kráse. 

Hnutí za „osvobození prsou“ má své kořeny v hipísácké éře. V roce 1966 dvě ženy protestovaly nahoře bez proti zákonu, který by z podprsenky udělal povinnou součást ženské garderoby. O tři roky později byl vyhlášen v San Francisku tzv. Anti-bra day, kterým ženy chtěly zlomit společenský nátlak a jejich „povinnost“ nosit podprsenky.

Postupně se koncem 20. století z podprsenky stal dvojsymbol: na jedné straně ji nosily ženy, které chtěly působit profesionálně, na druhé straně už nebyla jen nepříjemným omezením, ale také vyjádřením ženské sexuality. Dnes máme na výběr z mnoha barev, tvarů i velikostí, téma nenošení spodního prádla je však na sociálních sítích stále citlivé.

Velmi často za své bradavky dostává poznámky i naše kolegyně Barbora Bakošová. Na jejím Instagramu se „aha, bradavky“ či „asi ti je zima“ objevují v komentářích často, přičemž jak sama říká, někdy si ani neuvědomuje, že ten den neměla podprsenku, dokud na to někdo neupozorní.

Muži to přitom dělají jen v online prostoru, osobně dostává poznámky spíše od žen, a to v pozitivním slova smyslu. „Vadí mi sexistické poznámky s tím spojené a také to, že to lidé příliš řeší. Je přece moje věc, jestli podprsenku nosím, nebo nenosím. Je to nastavení společnosti. Když byla moje máma mladá, bylo naprosto normální, že ženy nenosily nonstop podprsenku,“ říká v našem článku.

Mohlo by tě zajímat:
Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
Nevíte kam jet na výlet? Máme pro vás několik cestovatelských tipů.
Domů
Sdílet
Diskuse