Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2022 14:30
Čas čtení 7:00
Ema Stanovská

Klíště nevytáčej ani nenatírej, komáry přitahují i ​​barvy. Experti radí, jak zatočit s nepříjemným hmyzem

Klíště nevytáčej ani nenatírej, komáry přitahují i ​​barvy. Experti radí, jak zatočit s nepříjemným hmyzem
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Léto se často mění v nekonečný boj s otravnými vosami, bzučícími komáry a klíšťaty, která útočí na tvou odhalenou kůži. Spolu s lékaři přinášíme základní fakta, která by sis měl osvojit ještě předtím, než se vydáš do přírody.

Štípou, bodají, přisávají se. Nejteplejší měsíce roku se často mění v nekonečný boj s otravnými vosami, bzučícími komáry a klíšťaty. Setkání s hmyzem může být často nebezpečné, a proto je důležité se před ním vhodně chránit.

Občas však vše selže a místo večerního popíjení vychlazeného drinku musíš řešit otázky – jak odstraním žihadlo? Mám klíště vykroutit, nebo jít raději za lékařem? A co mám dělat, aby si komáři konečně našli jinou lidskou pochoutku („Vždyť už ani nemám místo na další štípance!“)?

Aby sis nemusel googlit „babské rady“ a pochybné recepty, rozhodli jsme se najít odpovědi přímo u lékařů a odborníků. Spoiler: ne, klíště opravdu nikdy nevytáčej!

V Refresheru píšeme články o zdraví, výživě a sportu, hledáme odpovědi na otázky a vyvracíme mýty. Pokud nás v tom chceš podpořit, nezapomeň se stát členem Refresher+ klubu. Podobné články najdeš pod tématem Zdraví, které určitě sleduj, aby ti nic neuniklo.

Klíšťata mají ráda slabiny

Přestože klíště si můžeme přinést i z vlastní zahrady, dvora či parku, nejčastěji si tento „nevyžádaný dárek“ odnášíme z pobytu ve volné přírodě – rizikové jsou zejména okraje lesů s vyšším porostem trav a křovinami.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Všeobecná lékařka pro dospělé Katarína Varechová říká, že při pohybu v přírodě je důležité používat repelent, nosit dlouhé kalhoty a po příchodu domů se svléknout, oblečení vyklepat (například na balkoně) a zkontrolovat si celé tělo.

kliešť
Zdroj: Unsplash.com

Odborníci doporučují zasunout si kalhoty do ponožek a nosit světlý oděv, na kterém si parazita dříve všimneš.

„Klíšťata se ráda přisávají například v tříslech, pod pažemi, u mužů i na pohlavních orgánech, u žen na hrudi, u obou pohlaví jsou to také stehna a ramena. Překontrolovat je třeba i pokožku hlavy,“ upozorňuje Varechová.

Jak vyndat klíště?

I když na internetu najdeš spoustu různých zaručených návodů, jak klíště vyndat, odborníci se shodují, že momentálně existuje jen jeden vhodný způsob.

Přisáté klíště je třeba odstranit pinzetou a vytáhnout ho drobnými kývavými pohyby, přičemž je důležité vyndat celé tělo i s hlavičkou. „Vytahujte jej plynulým kolmým tahem směrem od kůže, postupujte pomalu a bez točení. Klíště nevykrucujte prudce do stran, mohli byste jej přetrhnout. Nejdůležitější je nepoškodit a nerozmačkat ho,“ upozorňují odborníci z úřadu veřejného zdravotnictví.

Po jeho odstranění je třeba místo přisátí ihned vydezinfikovat lihem či jódovou tinkturou z lékárny, případně jiným přípravkem s obsahem alkoholu. Vydezinfikovat je třeba i pinzetu a povrchy, na které dopadla tekutina z poškozeného těla nasátého klíštěte.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

„Klíště po odstranění nikdy nerozmačkávejte prsty. Hoďte ho do toalety a ihned spláchněte, vyhoďte jej do koše v uzavřené nádobě nebo v uzavřeném sáčku, případně klíště důsledně znehybněte lepicí páskou a takto ho vyhoďte do koše,“ podotkl Marek Eliáš z oboru komunikace ÚVZ.

Co ale dělat, když se klíštěti utrhne nožička nebo hlavička? Všeobecná lékařka Katarína Varechová radí, že se ji můžeme pokusit vyjmout sterilní jehlou. Místo je třeba ještě jednou

dezinfikovat po vyjmutí a sledovat případné zarudnutí.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117941 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak by ses měl zachovat, když se klíštěti utrhne nožička nebo hlavička.
  • Kdy určitě neodkládat návštěvu lékaře.
  • Která babská rada podle imunoalergičky funguje na štípance a bodnutí.
  • Jak vytáhnout žihadlo.
  • Jak včas rozpoznat alergickou reakci po bodnutí.
Domů
Sdílet
Diskuse