Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2022 7:00
Čas čtení 1:10
Adéla Ježková

„Musel jsem si vygooglit, co to je.“ Zeptali jsme se všech poslanců a poslankyň na postoj k feminismu (Anketa)

„Musel jsem si vygooglit, co to je.“ Zeptali jsme se všech poslanců a poslankyň na postoj k feminismu (Anketa)
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
REFRESHER ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA FEMINISMUS HNUTÍ ANO KDU-ČSL ODS SPD SPOLU STAN TOP 09
Uložit Uložené

Otázka, kterou redakce Refresheru rozeslala českým poslancům a poslankyním, zněla jednoduše: Považujete se za feministu*feministku?

Dnes a denně jsme svědky toho, že feminismus se v české vysoké politice stále úplně „nenosí“. Přihlásí-li se k němu politik či politička veřejně, bohužel si pod sebou tak trochu podřezává větev. Mnozí proto raději volí strategii popírání svého feminismu, označují jej za „další ideologii ze Západu“ nebo se od něj zcela distancují slovy, že nálepkování do politiky nepatří. Takovou cestu možná zvolila i prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Navzdory některým svým aktivitám a činům, které by se jistě daly označit za feministické, opakovaně uvádí, že feministkou není. 

Pokud se ale vysoko postavené ženy (a muži) nepřestanou vymezovat vůči feminismu, zatímco si plně užívají jeho přínosů, nic se nezmění. Jedná se o začarovaný kruh.

Doporučeno
Feminismus pro začátečníky: Proč nejde o přežitek, výmysl, ani sprosté slovo Feminismus pro začátečníky: Proč nejde o přežitek, výmysl, ani sprosté slovo 16. února 2022 11:30

Jak se ale ukázalo i z ankety, kterou Refresher provedl mezi současnými poslankyněmi a poslanci, za negativním postojem vůči feminismu mnohdy stojí jeho pouhé nepochopení či neznalost. Někteří politici a političky, které jsme oslovili, dokonce přiznali, že neví, jak s daným termínem naložit. Po jeho osvětlení se ukázalo, že se vlastně za feminist*ky považují. 

Zjednodušeně lze říci, že si feminismus klade za cíl rovné postavení všech (žen, mužů, nebinárních, trans i intersex osob) ve společnosti. Jak uvádí ve svém textu Veronika Šprincová, jeho podstatou je kriticky reflektovat skutečnosti, nikoli zničit všechno, co dosud existovalo. Více se můžeš dozvědět v našem shrnujícím článku.

V naší anketě také často zazníval protiargument, že je otázka příliš široká. Feminismus má totiž mnoho podob, forem, vln a směrů. Takové tvrzení ale lze aplikovat na takřka jakýkoli soudobý myšlenkový směr. Není nutné se naprosto bezpodmínečně ztotožňovat se všemi odnožemi a názory.

Doporučeno
Proč bychom se politiků měli ptát na feminismus Proč bychom se politiků měli ptát na feminismus 19. července 2022 13:00

Záměrně stroze položenou otázku: „Považujete se za feministu*feministku?“ jsme rozeslali všem 200 poslankyním a poslancům. Vyjádřit se rozhodla pouze necelá čtvrtina z nich – 22 političek a 27 politiků. Prohlédni si jejich vyjádření a odůvodnění v naší interaktivní infografice:

Domů
Sdílet
Diskuse