Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. července 2022 15:02
Čas čtení 0:53

Řidičský průkaz od sedmnácti let? Možné to bude jen za určitých podmínek

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Řidičský průkaz od sedmnácti let? Možné to bude jen za určitých podmínek
Zdroj: pixabay/bobtheskater/volně k užití

Novelu zákona představil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pondělí představil návrh změny zákona o provozu na pozemních komunikacích. Součástí novely je mimo jiné také možnost řízení vozidla od sedmnácti let místo současných osmnácti. 

Prevence proti závažným nehodám

Hlavní novinka, možnost řídit od sedmnácti let, s sebou nese několik podmínek. Kromě tradičního absolvování autoškoly by začínající řidiči a řidičky mohli jezdit výhradně v doprovodu mentora. Takový člověk by musel vlastnit řidičské oprávnění déle než deset let a v době mentorování nemít žádný záznam v bodovém kontu řidiče. 

Cílem navrhovaných změn má být především větší bezpečnost na silnicích. „U mladých řidičů je alarmující poměr závažných dopravních nehod, protože řidiči ve věku od 18 do 24 způsobují 18 procent všech nejzávažnějších dopravních nehod, které končí usmrcením nebo závažným zraněním,“uvedl Kupka na tiskové konferenci. Inspiraci resort hledal jak v západních zemích, tak třeba na Slovensku, kde je podle Kupky podobná mentalita řidičů a opatření vedlo k významnému snížení počtu závažných dopravních nehod.

Anketa:
Souhlasíš se zavedením řidičského průkazu od sedmnácti let?
Ano.
Ne.
Ano.
79 %
186 Hlasů
Ne.
21 %
48 Hlasů

Další změnou je takzvaný řidičský průkaz na zkoušku. Platil by dva roky a začínající řidiči by měli jen šest bodů místo dvanácti. O řidičské oprávnění by tak mohli přijít už po jednom vážnějším přestupku. Novela nyní projde meziresortním připomínkovým řízením. Pokud ji na podzim schválí vláda a následně parlament a prezident, mohla by podle Kupky vejít v platnost 1. ledna 2024, aby se na novinku mohli všichni připravit.

Domů
Sdílet
Diskuse