Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2024 12:44
Čas čtení 1:24
Ilona Hobzová

Průzkum: Tohle je 10 nejžádanějších pracovních pozic, nechybí generální ředitel*ka nebo fitness trenér*ka

Průzkum: Tohle je 10 nejžádanějších pracovních pozic, nechybí generální ředitel*ka nebo fitness trenér*ka
Zdroj: Unsplash/Hunters Race/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Která pozice byla v roce 2023 vůbec nejžádanější?

Americká společnost Payscale v prosinci zveřejnila průzkum, který na základě údajů od více než 770 tisíc zaměstnanců a zaměstnankyň zkoumal stav na trhu práce. Kromě deseti prací, které lidé plánují nejčastěji opustit, se zaměřil také na místa nejvíce žádaných pozic, u kterých navzdory zpomalující ekonomice vzrostly mzdy. Jejich růst se pohyboval v dvouciferných číslech, nejčastěji mezi 18 a 24 procenty.

Doporučeno
Toto je deset prací, ze kterých chtějí lidé nejčastěji odejít. První si přitom vydělá miliony ročně Toto je deset prací, ze kterých chtějí lidé nejčastěji odejít. První si přitom vydělá miliony ročně 16. prosince 2023 8:47

Mezi tato velmi žádaná zaměstnání patří profese, které jsou vhodné pro samostatnou výdělečnou činnost nebo práci na volné noze, a také pozice v kvalifikovaných oborech.

Mezi deset nejžádanějších profesí podle nejrychleji rostoucích mezd patří:

  • Asistent*ka manažera, zákaznický servis (růst mzdy o 24 procent). Zaměstnavatelé jsou nuceni zvyšovat mzdy, aby na tuto stresující pozici s vysokou fluktuací přilákali nové lidi.
  • Kadeřník*kadeřnice (růst mzdy o 21 procent). Růst mezd v tomto odvětví nastal z důvodu nedostatku pracovních sil.
  • Instalatér*ka (růst mzdy o 21 procent). V posledních letech rostou výdaje na opravy a údržbu domů a stále méně lidí je schopno provádět instalatérské práce vlastními silami.
  • Opraváři*opravářky karoserií automobilů (růst mzdy o 21 procent). V reakci na vysoké úrokové sazby a prudce rostoucí ceny nových automobilů se ojeté vozy staly obzvláště oblíbenými. Mnoho lidí si svá vozidla ponechává delší dobu, což vede ke zvýšené poptávce po opravě.
  • Kariérní kouč*ka (růst mzdy o 21 procent). Lidé na těchto pozicích se v posledních letech prosazují kvůli problémům lidí při hledání plnohodnotného zaměstnání na dnešním trhu práce. 
  • Audio/video technik*technička (růst mzdy o 20 procent). Zatímco v době koronavirové pandemie tyto pozice zažívaly útlum, dnes audiovizuální společnosti dychtí po nových lidech.
  • Animátor*ka (růst mzdy o 19 procent). Poptávka po kvalifikovaných animátorech a animátorkách prudce vzrostla částečně v reakci na stávky WGA, které pozastavily animované televizní programy a které se nyní opět naplno rozběhly.
  • Fitness trenér*ka (růst mzdy o 19 procent). Popularita této profese souběžně roste od koronavirové pandemie.
  • Pokrývač*ka (růst mzdy o 19 procent). Klimatické změny vytvářejí vyšší poptávku po opravách střech v důsledku nadměrného větru, sněhu a dalších typů nepříznivého počasí.
  • Generální ředitel*ka (růst mzdy o 18 procent). Přechod od všeobecného vzdělání ke specializaci na konkrétní funkční oblasti způsobil, že generálních ředitelů a ředitelek je již několik desetiletí nedostatek.
Domů
Sdílet
Diskuse