Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2022 9:30
Čas čtení 5:44
Eduard Starkbauer

Za 3 hodiny sledování Netflixu spotřebuješ tolik energie jako na 900 metrů jízdy autem. Jak ničíš planetu aktivitou na internetu?

Za 3 hodiny sledování Netflixu spotřebuješ tolik energie jako na 900 metrů jízdy autem. Jak ničíš planetu aktivitou na internetu?
Zdroj: Pexels.com
TECH KLIMATICKÁ ZMĚNA KYBERBEZPEČNOST
Uložit Uložené

Prohlédni si konkrétní kroky k energeticky šetrnějšímu pobytu na internetu.

Stále intenzivněji si uvědomujeme, že výběr jídla, oblečení či dovolenkové destinace za sebou zanechává ekologickou stopu. Výjimkou však není ani naše aktivita na internetu, jakkoli paradoxně to může znít.

Během pandemie koronaviru jsme do virtuální sítě přenesli všichni obrovskou část našich pracovních i osobních životů. Pokud by byl dnes internet země, v žebříčku energetické spotřeby světa by se dokonce ocitl v první pětce největších znečišťovatelů. Podle Cleanfoxu je naše aktivita na internetu zodpovědná až za 2 % světových emisí oxidu uhličitého (CO2).

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Podle poradenské skupiny Communications Chambers využila v roce 2011 průměrná domácnost na internetu měsíčně 17 GB dat. V roce 2021 to už bylo 429 GB. Až 80 % všech přijatých dat na internetu pochází z méně než 10 webstránek jako Facebook, YouTube, Netflix či Activision Blizzard. 

Dozvídáš se rád nečekané souvislosti a nepohrdneš možností blýsknout se před kamarády nevšedními vědomostmi? Předplať si Refresher+ a získej přístup ke stovkám autorských článků věnujících se tématům, která hýbou online i offline světem. 

Bermudský trojúhelník internetu

Spotřeba energie probíhá na internetu zjednodušeně na třech úrovních. První: uživatel na svém zařízení sleduje, poslouchá, čte, tvoří a ukládá obsah. Druhá: datacentra tento obsah zpracovávají, skladují a uživatelům odesílají v podobě dat.

internet
Zdroj: statista.com

A nakonec třetí: navzdory silnému pocitu nemateriálnosti jsou uživatelé na internet připojeni díky fyzické infrastruktuře, tedy anténám, kabelům a v neposlední řadě i routerům a koncovým zařízením.

Datacentra

Idea „cloudu“ (v překladu oblak) evokuje nemateriálnost. Každá aktivita však ve skutečnosti spoléhá na miliony fyzických serverů v datových centrech po celém světě, která jsou propojena tisíci kilometrů (i) podmořských kabelů.

Dátové centrum
Zdroj: Flickr/Robert Scoble

Veškerá aktivita na internetu je spravována obrovskými datacentry, která potřebují energii k provozu i chlazení. Na světě bylo v roce 2021 přes 8 000 datacenter, nejvíce, hned 2 600 z nich, je v USA. Objem celosvětově uložených dat se díky zvětšování kapacit paměti zdvojnásobí každé dva roky.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Největší profit ze společností provozujících datacentra má společnost Amazon, která díky své divizi AWS (Amazon Web Services) spravuje data Netflixu, Disney, Tinderu či CIA. AWS vznikly v roce 2003 a pronájem datacenter pro správu firemních cloudů dnes Amazonu vydělá až 60 % veškerého profitu čili přes 50 miliard dolarů za rok.

Datacentra mají přitom obrovskou spotřebu energie spojenou s nutností neustálého chlazení, které spotřebuje až jednu pětinu potřebné elektrické energie. Pozoruhodnou odpověď na energetickou náročnost chlazení zkoumá Microsoft, který testuje možnost bezúdržbových datacenter na dně moří.

Natick
Zdroj: Microsoft

Projekt Natick, ve kterém budou podmořská datacentra spoléhat na přísun elektrické energie z větrných elektráren, je podle Microsoftu navíc až osmkrát spolehlivější než konvenční datacentra.

Kapky v moři aneb co můžeš udělat ty?

Na množství zpracovaných a uložených dat má vliv každý z nás. Prohlédni si podněty k zamyšlení i praktické rady, jak snížit ekologickou stopu svého surfování.

E-maily

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119635 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda je ekologičtější hudbu stahovat, nebo streamovat.
  • Jaký problém je spjat s ekologickým prohlížečem Ecosia.
  • Proč představují kryptoměny obrovskou ekologickou zátěž.
  • Proč by sis měl vyčistit e-mailovou schránku.
Domů
Sdílet
Diskuse