Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
13. srpna 2022 11:04
Čas čtení 0:45

EU by se neměla stát „supermarketem“ pro boháče z Ruska, prohlásil Zelenskyj. Vyzval k zákazu vydávání víz pro Rusy

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
EU by se neměla stát „supermarketem“ pro boháče z Ruska, prohlásil Zelenskyj. Vyzval k zákazu vydávání víz pro Rusy
Zdroj: TASR/AP

Rusové by podle něj měli žít v Rusku, dokud nezmění svůj přístup.

Volodymyr Zelenskyj v pátek znovu apeloval na to, aby státy EU nevydávaly víza ruským občanům. V opačném případě by se tak Evropa mohla stát „supermarketem“ pro bohaté Rusy, kteří si to mohou dovolit, tvrdí ukrajinský prezident. Mluvčí Kremlu Zelenského návrh odsoudil s tím, že „jakýkoli pokus izolovat Rusy nebo Rusko je proces, který nemá perspektivu“.

10. srpna 2022 11:00 Čas čtení 5:59 Brutální vražedkyně Tamara Samsonová rozřezala svoji sousedku, nájemníka a možná i svého manžela. Měla pojídat plíce svých obětí Brutální vražedkyně Tamara Samsonová rozřezala svoji sousedku, nájemníka a možná i svého manžela. Měla pojídat plíce svých obětí

Zelenskyj však perspektivu ve své výzvě vidí. „Musí existovat záruky, že ruští vrazi nebo komplici státního terorismu nebudou využívat schengenská víza. Nesmíme zničit samotnou myšlenku Evropy – naše společné evropské hodnoty. Evropa se nesmí přeměnit na supermarket, kde není důležité, kdo vstoupí, a kde jde zejména o to, že lidé prostě zaplatí za své zboží,“ vyjádřil se.

Prezident Ukrajiny však upozornil, že by se zákaz víz neměl týkat Rusů, kteří riskovali své životy, aby odporovali režimu Vladimira Putina. V rozhovoru pro Washington Post zdůraznil, že odříznutí Rusů od světa by sloužilo k tomu, aby změnili svou filozofii. Podpořilo jej Česko, Finsko i pobaltské státy, které jsou velkými odpůrci agresivní politiky Vladimira Putina.

Anketa:
Souhlasíš, aby státy EU omezily víza pro ruské občany?
Ano.
Ne.
Ano.
71 %
Ne.
29 %

V hlavních městech Lotyšska, Estonska a Litvy se u velvyslanectví Ruska nachází velké množství transparentů odsuzujících válku. Velvyslanectví pro bezpečnost neustále hlídají policejní hlídky.

Riga
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Domů
Sdílet
Diskuse