Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 4:41
Adéla Švehlíková

Jak se dostat na fashion design? Vše, co potřebuješ vědět, než se přihlásíš

Jak se dostat na fashion design? Vše, co potřebuješ vědět, než se přihlásíš
Zdroj: se svolením @sarkazejdova/foto: Eva Tesařová
MÓDA
Uložit Uložené

Fashion design je obor, který lze studovat jak na středních, tak na vyšších odborných a vysokých školách. Přiblížíme ti, v čem toto studium spočívá, a rovněž ti dáme pár rad, jak se připravit na talentové zkoušky.

Pokud je tvým snem stát se módním návrhářem či návrhářkou nebo být součástí módního průmyslu jako stylista, stylistka či art director, studium designu oděvu je jednou z možností, která by ti mohla s dosažením tohoto cíle pomoci. Podání přihlášek na umělecké střední, vyšší odborné a vysoké školy se pomalu, ale jistě blíží a my ti přinášíme souhrn toho, co vědět ještě předtím, než se rozhodneš ke studiu v tomto oboru přihlásit. Na konci článku najdeš seznam všech škol v rámci ČR, kde můžeš fashion design studovat. 


Pokud tě baví kreslit a malovat, vymýšlet a tvořit nebo jen sleduješ trendy a bavilo by tě vzdělávat se o módě, a to jak současné, tak historické, splňuješ jeden z předpokladů ke studiu oděvního designu. Nicméně studium designu oděvu si může často hodně lidí mylně představovat jako čistě vizuální záležitost s absencí řemeslného zpracování, což ale není pravda.

Uchazeč*ka musí počítat s tím, že se nejedná jen o samotné návrhářství. Střední a vysoké školy připravují budoucí módní návrháře a návrhářky komplexním způsobem, což znamená, že musí své vize realizovat. K tomu jim pomáhají předměty jako oděvní technologie a konstrukce. Kromě toho se studenti fashion designu setkávají i s praktickými předměty, jako je malba a kresba portrétu nebo figury, na čemž se naučí chápat anatomii.

Součástí rozvrhu jsou taktéž teoretické předměty jako dějiny výtvarné kultury nebo designu, dějiny odívaní, anglický jazyk a mnoho dalších. Podstatnou součástí studia je i plnění klauzurní práce dvakrát za školní rok, kdy studenti prezentují výsledné produkty své tvorby za uplynulý semestr.

Příklad klauzurních prací z figurální kresby:

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený umprumka uherské hradiště (@umprumka_uh)

Ať už jdeš ze základní, střední, či vysoké školy a nemáš zkušenosti s tvorbou oděvů, není důvod propadat panice, naopak. Standardně se přijímací řízení skládá ze dvou kol, kdy v prvním kole uchazeči předkládají portfolio, které se hodnotí současně s CV a v některých případech i s motivačním dopisem. Setkat se můžeš i s vypracováním prvního talentového úkolu, což se většinou netýká navazujících magisterských studií. 


Portfolio

Spolu s životopisem a motivačním dopisem se odevzdává i portfolio. Jedná se o jeden z nejdůležitějších pilířů, který ovlivňuje výsledky jak prvního, tak druhého kola. Portfoliem se chápe souhrn realizovaných projektů a prací, které mohou být doplněny koncepty, rešeršemi, moodboardy a kresbami. Většinou má každá škola v požadavcích, co by takové portfolio mělo obsahovat, což se samozřejmě může lišit. Portfolio slouží jako prezentace uchazeče, takže by mělo reflektovat tvou autenticitu, jelikož už samotné pojetí vypovídá o člověku, jaký je a k jaké estetice tíhne. Neexistuje tedy jeden obecný manuál na to, jak takové portfolio zhotovit.

Domů
Sdílet
Diskuse