Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
26. srpna 2022 15:37
Čas čtení 0:46

Íránským ženám bylo umožněno poprvé po více než 40 letech zúčastnit se domácího fotbalového zápasu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Íránským ženám bylo umožněno poprvé po více než 40 letech zúčastnit se domácího fotbalového zápasu
Zdroj: Unsplash/Hadi Yazdi Aznaveh/volně k užití

Ženy byly na stadionu odděleny od mužů a vstupovaly na něj speciálním vchodem přes parkoviště.

Pět set íránských žen dostalo povolení vstoupit na teheránský stadion Azadi, aby mohly sledovat ligový zápas mezi teheránským klubem Esteghlal FC a hostujícím týmem Sanat Mes Kerman FC.

CNN a BBC informují, že se tak stalo poprvé po více než 40 letech, do té doby byl ženám vstup na sportovní stadiony zakázán. Zákaz vstupu byl zaveden krátce po islámské revoluci v roce 1979, ale dodnes není zakotven v zákoně.

Podle internetové stránky Íránské fotbalové federace byly ženy na stadionu odděleny od mužů a vstupovaly na něj speciálním vchodem přes parkoviště.

26. srpna 2022 15:13 Čas čtení 1:14 Slavia vyzve v Evropské konferenční lize Kluž, Sivasspor a Ballkani, Slovácko Kolín, Partizan a Nice Slavia vyzve v Evropské konferenční lize Kluž, Sivasspor a Ballkani, Slovácko Kolín, Partizan a Nice

FIFA byla již v roce 2019 pod silným tlakem lidí. Ti chtěli, aby přiměla Írán zrušit zákaz vstupu žen na sportovní stadiony. Tlak stoupal zejména po smrti Sahar Chodajárí, fanynky, která se zapálila poté, co jí byl odepřen vstup na fotbalový stadion v Teheránu.


Sarah, kterou na sociálních sítích přezdívají i „Modré děvče“ podle barev jejího oblíbeného íránského fotbalového týmu Esteghlal, byla podle Amnesty International obviněna ze spáchání trestného činu. Obvinění padlo z důvodu, že se v březnu 2019 objevila na veřejnosti při pokusu vstoupit na stadion bez hidžábu a převlečená za muže. Na její počest křičely ženy během čtvrtečního zápasu „Modré děvče“.

Domů
Sdílet
Diskuse