Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
26. srpna 2022 17:52
Čas čtení 2:00

Energetická krize může vést k ohrožení politického systému, míní ministr Blažek. Varuje před revolucí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Energetická krize může vést k ohrožení politického systému, míní ministr Blažek. Varuje před revolucí
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) proto souhlasí s úvahami o stanovení maximálních cen a bude hledat řešení, aby to bylo právně možné.

Pokud se nevyřeší nynější energetická krize, mohl by být ohrožen politický systém země, řekl dnes poslancům ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Souhlasí s úvahami o stanovení maximálních cen a bude hledat řešení, aby to bylo právně možné.

24. srpna 2022 17:22 Čas čtení 1:38 Fiala: Vláda vyčlení na pomoc domácnostem s energiemi 177 miliard Fiala: Vláda vyčlení na pomoc domácnostem s energiemi 177 miliard

Blažek reagoval na návrhy některých opozičních poslanců, podle nichž by se Sněmovna měla na nynější schůzi přednostně zabývat opatřeními proti rostoucím cenám energií. Předsedkyně opozičního klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová Blažkovo vystoupení ocenila.

Blažek řekl, že situaci pokládá za ještě horší, než jak ji popisuje opozice. Společenská situace a atmosféra je podle něj nejdramatičtější od roku 1989. „Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země. Pokud se nenajde celoevropské řešení, tak je dokonce ohrožena Evropská unie jako taková,“ prohlásil ministr a varoval před možnou revolucí.

Míní, že jiná cesta, než jsou úvahy o zastropování cen, není, byť jde o složitější problém a mnozí právníci uvádějí, že takto postupovat nelze. „Nebudu teď dělat nic jiného než nacházet takové právní řešení, aby to šlo,“ zdůraznil Blažek. Stát podle něj nemusí určit cenovou hladinu, ale ohraničit marže výrobců a obchodníků. Nemusely by pak podle ministra vznikat spory o náhradu škod, protože, jak míní, na zisk neexistuje právní nárok.

Pokud vláda nevyřeší energetickou krizi, stejně tady dlouho nebude, uvedl Blažek

„Pokud vláda nevyřeší krizi v energetice, stejně tady dlouho nebude,“ poznamenal Blažek k výrokům a krokům opozičních politiků. Opoziční hnutí ANO už rozhodlo, že i s pomocí SPD vyvolá ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS).

Schillerová pokládá Blažkův projev za konstruktivní a věcný, podle ní ale měl takto vystoupit premiér nebo některý z ekonomických ministrů. „Jestli vaše slova byla míněna vážně, já je beru, ale musí také tento hlas zaznít ve vládě a musíte být schopen je prosadit,“ řekla.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Asociace krajů dnes vyzvala vládu k regulaci cen plynu a elektřiny pro domácnosti od příštího roku. Kabinet by podle ní měl také určit státního obchodníka s energií, jemuž by ji firmy musely prodat. Vláda by měla podle asociace také směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách energetické společnosti ČEZ.

Fiala řekl, že podněty asociace ke změnám v energetice nejsou nové a vláda už se jimi zabývá. Údajně jedná o celoevropském stanovení maximálních cen i variantách transformace energetické skupiny ČEZ. Žádné z navrhovaných opatření ale podle předsedy vlády nemá rychlé a jednoduché řešení.

Fiala oznámil celkovou částku na pomoc domácnostem s energiemi

Už ve středu jsme tě informovali o tom, jak se vláda chystá pomoci českým domácnostem s energiemi, jejichž cenový nárůst je nevídaný. Vláda proto na pomoc domácnostem s rostoucími cenami energií vyčlenila 177 miliard korun. 

Základní složkou pomoci mají být úsporné tarify s platností v topné sezóně 2022/2023, tedy od října, a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energie (od října do konce příštího roku). Občané by měli v průměru ušetřit 15 tisíc korun a z toho 4 tisíce korun ještě letos. 

K tomu vláda připravila ještě speciální přídavky, jako například příspěvek 5000 korun na dítě, s rostoucími cenami mají počítat i následující valorizace důchodů. 

Domů
Sdílet
Diskuse