Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
30. srpna 2022 18:10
Čas čtení 0:50

Žena v Saúdské Arábii dostala za používání sociálních sítí 45 let vězení, tvrdí lidskoprávní organizace

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Žena v Saúdské Arábii dostala za používání sociálních sítí 45 let vězení, tvrdí lidskoprávní organizace
Zdroj: Unsplash/Jenny Ueberberg/volně k užití

Saúdskoarabská žena dostala za používání Twitteru desítky let vězení. Její příspěvky prý vyvolávaly občanské nepokoje a ohrožovaly společenskou bezpečnost.

Vězení za používání Twitteru si podle The Guardian vysloužila Saeed al-Qahtani. Server se odvolal na dokumenty, které mu dala k nahlédnutí lidskoprávní organizace Democracy for the Arab World Now (Dawn). Podle Dawn pochází informace ze saúdských zdrojů. Doposud se je ale nepodařilo zcela ověřit.

Saeed al-Qahtani si za používání Twitteru v Saúdské Arábii vysloužila 45 let vězení. Podle dokumentů organizace Dawn se podílela na terorismu a trestní soud ji usvědčil z používání internetu k „rozvracení společenské struktury“. Její činnost na sociální síti podle dokumentů vyvolává veřejné nepokoje a destabilizuje občanskou a národní bezpečnost.

Podle ředitele Dawn Abdullaha Alaoudha se ale jedná o uvěznění na základě tweetování vlastních názorů. 

23. dubna 2022 9:46 Čas čtení 0:47 Tálibán zakáže v Afghánistánu Tiktok. Kazí prý morálku mladých a marní lidský čas Tálibán zakáže v Afghánistánu Tiktok. Kazí prý morálku mladých a marní lidský čas
instagram aplikace facebook
Zdroj: Unsplash/Sara Kurfeß/volně k užití

„Není možné si nespojit souvislosti mezi setkáním korunního prince Muhammada bin Salmána s prezidentem Bidenem minulý měsíc v Džiddě a nárůstem represivních útoků proti každému, kdo se odváží kritizovat korunního prince nebo saúdskou vládu za dobře zdokumentované zneužívání,“ uvedl Alaoudh.

O identitě Saeed al-Qahtani se příliš neví, není ani jasné, kolik jí je. Na Twitteru navíc podle všeho nevystupovala pod svým jménem. Její uvěznění přichází jen pár týdnů poté, co v zemi ze stejného důvodu uvěznili studentku Salmu al-Shehab. Podle Dawn existuje i několik dalších zatčení Saúdských Arabů, kteří na Twitter píší satirické příspěvky. Místní úřady ani společnost Twitter se k problému zatím nevyjádřily.

Domů
Sdílet
Diskuse