Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Shelma.
14. září 2022 14:30
Čas čtení 3:25
Sponzorovaný obsah

Jak správně krmit kočku, aby byla zdravá a spokojená: Kravské mléko a konzervy z lednice jí škodí

Jak správně krmit kočku, aby byla zdravá a spokojená: Kravské mléko a konzervy z lednice jí škodí
Zdroj: Unsplash/Kari Shea
ZAJÍMAVOSTI DOMÁCÍ MAZLÍČCI PÉČE O KOČKU
Uložit Uložené

Pokud je tvoje kočka obézní nebo apatická, může to být špatnou stravou.

Vytříbený kočičí čich dokáže zaznamenat i nepatrné vjemy. Díky tomu tvoje kočka pozná, že měla špatně umytou misku na granule i jestli z ní náhodou nejedl někdo jiný. Ačkoliv se některé kočičí chování může zdát jen jako projev rozmazlenosti, kočky tím často vyjadřují svou potřebu kvalitní péče. 

Kočky jsou na způsob krmení i samotnou stravu velmi citlivé. Nepohodlí se u nich může projevovat změnami nálad, apatií i vážnějšími zdravotními problémy. Společně se proto podíváme na to, co by měla kočičí strava obsahovat, jak krmivo dávkovat a co kočkám rozhodně nedávat.

Co kočky potřebují?

Stravovací návyky, které si kočky vytvoří v prvním roce života, si udrží i v dospělosti. Snadno si oblíbí jeden druh granulí či kapsiček a jiný budou odmítat. Ne proto, že chtějí naštvat majitele, ale protože u nich změna stravy může vyvolat zažívací potíže. Z toho důvodu je důležité nastavit jídelníček od začátku správně. 

Stejně jako lidé, i kočky potřebují stravu zahrnující všechny důležité mikro a makroživiny, které jim zajistí kvalitní srst a zdraví kostí, kloubů i orgánů. Správný vývoj organismu jim zajišťuje například vápník, fosfor, železo a jód.

Jsou to masožravé šelmy a bez masa doslova nepřežijí. Kočka na rostlinné stravě může za poměrně krátkou dobu zemřít. Živočišné bílkoviny by měly tvořit přibližně 60 % krmné dávky. Kočky z nich získávají pro život nezbytné mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny a minerály. Mezi nejdůležitější patří taurin, jehož nedostatek může kočkám způsobit oslabení imunity, ztrátu sluchu, zraku i poruchy srdce. Jediným zdrojem, ze kterého ho mohou získat, je právě maso, jelikož si ho jejich tělo neumí samo vytvořit.

Nedílnou součástí kočičí stravy jsou také tuky, které jsou pro ně zdrojem energie. Jejich podíl ve stravě by se měl pohybovat kolem 20 %, nadměrně tučná strava může způsobit obezitu. Sacharidy by se v denní dávce krmení měly objevit maximálně z 10 %, jelikož je kočky neumí správně trávit. 

kočka, kočky
Zdroj: Unsplash/Paul Hanaoka

Jak poznat kvalitní krmivo?

V nabídkách výrobců kočičí potravy se lze setkat se dvěma druhy krmiv: suchými, která zastupují granule, a mokrými, kam patří nejrůznější konzervy, kapsičky a paštiky. „Nejideálnější řešení je krmení kombinací kapsiček a granulí. Zatímco granule díky svému tvaru a struktuře pomáhají omezovat tvorbu zubního plaku a kamene, výhodou mokrého krmiva je zajištění dostatečného přísunu tekutin s potravou, protože kočky mají obecně s pitným režimem problém,“ říká Jan Andres, Product Development Manager společnosti Partner in Pet Food (výrobce kočičích krmiv Shelma). 

Na trhu se dá pořídit kočičí krmivo v různých cenových škálách. Výrobci často označují produkty názvy „Premium“, „Super Premium“ apod., které mohou evokovat záruku kvality. Pro zařazení krmiva do skupiny však neexistují jednotné parametry, proto je při výběru nejlepší řídit se složením.

Kvalitní produkty by se měly podobat přirozené stravě koček. Jsou tedy bohaté na maso a protein živočišného původu. V jejich složení je velká dávka čerstvého lososa, hovězího, krůtího nebo kuřecího masa. Naopak neobsahují obiloviny, přidané cukry, umělá dochucovadla ani barviva, která kočkám škodí. 

Produkty Shelma splňují vše uvedené a patří svým složením k těm nejlepším na trhu. Součástí složení jsou superpotraviny jako spirulina, rakytník či brusinky pro zlepšení přirozené obranyschopnosti. Nabízí výběr z granulí i kapsiček a přilepšit můžeš kočce pamlsky, které jí nejen zachutnají, ale také jsou bohaté na živiny.

nakupuj krmivo shelma
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený SHELMA (@shelmacz)

Menší dávky, ale častěji

Potřeby koček se samozřejmě liší podle toho, v jaké životní fázi se nacházejí. Koťata a březí kočky například potřebují vyšší přísun vitamínů, minerálů a častější krmení. Zároveň je potřeba vzít v potaz množství pohybu. Kočka, která se pohybuje venku a občas si zaběhne ulovit myš, spotřebuje více energie než kočičí domácí povaleč.

Obecně je kočky nejlepší krmit častěji a v menších dávkách. Malá koťata klidně 4× až 6× denně. Přesnou dávku uvádí výrobci přímo na konkrétních granulích, konzervách či kapsičkách. Důležité je podávat krmení v přesný čas. „Nepravidelnost v krmení a situace, kdy kočka nemá celý den k dispozici granule a vodu, škodí její psychice,“ říká Jan Andres. „Kočka se může kvůli obavám z omezeného přísunu granulí začít přejídat. Při narušení režimu stravy může být nervózní, či dokonce zažívat stres a úzkost,“ vysvětluje.

kočka, krmení
Zdroj: Unsplash/freestocks

Mléko a dobroty z lednice NE!

Nakonec zmíníme pár nešvarů, které u chovatelů koček panují. Ačkoliv žádný z nich určitě nedělají se zlým úmyslem, tyto zlozvyky mohou kočce opravdu ublížit. Tím nejrozšířenějším je podávání kravského mléka. Ano, kočka vychutnávající si misku mléka se objevovala už v dětských obrázkových knížkách, ale kravské mléko může kočkám způsobovat průjmy, jelikož jejich organismus neumí zpracovat laktózu. Stejně tak pro ně není přirozená lidská strava, protože obsahuje příliš mnoho tuků a soli. Za dva dny prošlou šunku kočka nepoděkuje, pravděpodobně se jí ani nedotkne.

Co velké množství chovatelů koček neví, je fakt, že kočky nesnáší studené jídlo. Jestli máš konzervy v lednici, nech je nejprve ohřát na pokojovou teplotu a až potom je nasyp do misky. Kromě vyvážené stravy je pro kočky velmi důležitý dostatečný přísun čisté vody, proto její misku udržuj vždy plnou. Pokud máš malých šelem doma více, zařiď, aby každá měla svou a byly vždy čisté – potrpí si na to.

Někdy ti možná bude připadat, že svojí kočce dopřáváš větší péči než sobě, ale vrátí ti to tím, že bude zdravá a vitální. Dopřej jí kvalitní krmivo Shelma, v němž najde vše, co potřebuje, a odvděčí se ti spokojeným vrněním.

Domů
Sdílet
Diskuse