Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
1. září 2022 11:20
Čas čtení 0:43

Od dnešního dne lze podat žádost o výchovné 500 korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Od dnešního dne lze podat žádost o výchovné 500 korun
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Od dnešního dne lze podat žádost o výchovné. Senioři, kteří v minulosti vychovali dítě, si tak k důchodu polepší o 500 korun.

Lidé v penzi mohou od 1. září 2022 požádat o tzv. výchovné. Za každé vychované dítě si tak k důchodu přilepší o 500 korun, uvádí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Kdo má na příspěvek nárok, jak o něj požádat a kdy se ono výchovné začne vyplácet? Odpovídáme na nejčastější otázky.

1. září 2022 8:42 Čas čtení 0:58 Petr Pavel se před revolucí zúčastnil kurzu pro zpravodajce. Archiv bezpečnostních složek zveřejnil nový dokument Petr Pavel se před revolucí zúčastnil kurzu pro zpravodajce. Archiv bezpečnostních složek zveřejnil nový dokument

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce snížit rozdíl v penzích u mužů a žen, ocenit osoby, které vychovávaly potomky, a paušálně kompenzovat snížení důchodu způsobené kariérními výkyvy souvisejícími s výchovou. Proto zavedlo tzv. výchovné 500 korun, o které lze žádat od dnešního dne. 

Na výchovné mají nárok lidé pobírající starobní důchod. Za každé vychované dítě dostanou ke starobnímu důchodu 500 korun měsíčně navíc, přičemž navýšení nezískají oba rodiče, ale pouze ten, kdo o potomka pečoval ve větší míře. Podle šéfa resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) tak na příspěvek dosáhnou především ženy. 

Ženy, které odešly kvůli velkému počtu vychovaných dětí do důchodu dříve, dostanou příspěvek automaticky. Další zájemci, včetně lidí, kteří si dítě osvojili nebo vzali do péče, musí vyplnit žádost na webu ČSSZ

Výchovné pak stát začne vyplácet od začátku roku 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse