Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
1. září 2022 8:42
Čas čtení 0:58

Petr Pavel se před revolucí zúčastnil kurzu pro zpravodajce. Archiv bezpečnostních složek zveřejnil nový dokument

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Pavel se před revolucí zúčastnil kurzu pro zpravodajce. Archiv bezpečnostních složek zveřejnil nový dokument
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější

Generál Petr Pavel, který jen před nedávnem oznámil, že na začátku září oficiálně potvrdí kandidaturu na prezidenta, se svojí minulostí v KSČ netají. Seznam Zprávy nyní získaly z Archivu bezpečnostních složek dokument, který byl dodnes neveřejný.

Generál Petr Pavel, budoucí kandidát na post prezidenta republiky, je ohledně své minulosti a členství v KSČ otevřený. Na webu Spolu silnější se rozepsal o tom, proč členství v KSČ vnímal jako normální věc, a aby byl transparentní, zveřejnil také dokumenty nesoucí jeho jméno, které se nacházely v Archivu bezpečnostních složek. Podle Seznam Zpráv byl však jeden dokument opomenut. V něm je uvedeno, jak se Petr Pavel ke konci totalitního režimu účastnil kurzu pro zpravodajce a cvičil i práci s agenty.

4. března 2022 11:30 Čas čtení 13:10 Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici

„Ke studiu předmětu přistoupil zodpovědně, potvrdil velmi dobré předpoklady pro zvládnutí agenturní přípravy,“ píše se v hodnotícím textu.

Z minulosti kritizuje Petra Pavla mnoho lidí, včetně historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů. Ten je přesvědčen o tom, že dokument potvrzuje jeho teorii o špionážní přípravě. „Z toho dokumentu je vidět, že nešlo jen o nějaký pouhý jazykový kurz, ale že Petr Pavel byl režimem připravován i na práci s agenturou proti Západu. Byl tam na plný úvazek a byl v té době kmenovým zaměstnancem (vojenské) rozvědky,“ řekl Blažek pro Seznam Zprávy. 

Petr Pavel přitom stále vylučuje, že by se chystal na práci vojenského špiona. Odmítá i to, že měl být komunistickým režimem vysazen na Západě. „Mým snem tehdy bylo stát se elitním výsadkářem. Členství v KSČ jsem ve svém prostředí vnímal jako normální věc a nijak jsem to tehdy neřešil. Dnes vím, že to byla chyba. A lituji toho. Komunistický režim byl zločinný,“ píše Petr Pavel o členství v KSČ.

Domů
Sdílet
Diskuse