Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR správa společnosti iFix.
16. září 2022 10:52
Čas čtení 1:50
Sponzorovaný obsah

Odborník radí: Co všechno by měla zahrnovat pravidelná údržba elektrické koloběžky?

Odborník radí: Co všechno by měla zahrnovat pravidelná údržba elektrické koloběžky?
Zdroj: Unsplash/Rick Gebhardt
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Údržba a servis jsou důležité nejen kvůli bezpečnosti, ale prodloužíš kromě toho i životnost svého zařízení.

Elektrické koloběžky jsou častokrát prezentovány jako bezúdržbová zařízení. Nicméně aby dokázaly dlouhodobě komfortně, spolehlivě a bezpečně fungovat, vyžadují pravidelnou péči. Naštěstí nejde o nic náročného. Experti z FixShopu vysvětlili, kterým částem je třeba věnovat pozornost.

Základem pravidelné péče je čištění. Na koloběžce se při ježdění přirozeně usazují různé nečistoty, které dokážou mít za následek rychlejší rezivění. Tomu lze předcházet právě mytím alespoň jednou za měsíc. Po jízdách na mokrých cestách zase koloběžku pořádně osuš a nenechávej ji ve vlhkém prostředí.

Životnost baterie elektrokoloběžky

Životnost baterie elektrické koloběžky se obvykle pohybuje na úrovni 500–900 cyklů. Aby byla co nejdelší, důležité je správné nabíjení. Baterku nevybíjej do nuly, a pokud bude koloběžka déle nevyužita, nabij ji naplno. Vyhýbej se skladování na přímém slunci a v prostorách, kde mrzne.

Kdy je nutná výměna baterie v koloběžce?

Odborníci z FixShopu potvrdili, že výměna baterie v koloběžce nemusí být nic náročného. U některých modelů to zvládneš i sám doma, jiné zase vyžadují návštěvu servisu. V každém případě, baterie do elektrické koloběžky je poměrně cenově dostupná.

Baterii je dobré vyměnit, když koloběžka už nemá dostatečně dlouhý dojezd, aby jsi ji mohl komfortně používat.

iFix
Zdroj: iFix

Koloběžka nenabíjí – co dělat?

Pokud koloběžka nenabíjí, problém může být v samotné baterii. Mnohem častější příčinou je však vadný adaptér, který stačí vyměnit za nový. Pokud se ti problém s nabíjením nedaří odstranit, doporučujeme koloběžku svěřit do rukou odborníků.

Kontrola plášťů

V rámci údržby překontroluj, zda mají pláště dostatečný dezén. Pokud je již příliš opotřebovaný, doporučujeme zakoupit nové pneumatiky na koloběžku.

Oprava defektu na elektrické koloběžce

Defekt na elektrické koloběžce hrozí jen v případě klasických kol s duší. Jeho oprava je poměrně jednoduchá. Po demontování kola stačí sundat plášť, vytáhnout duši a najít v ní dírku. Tu můžeš zalátat pomocí opravné sady. Alternativou je výměna duše za novou. Optimálním řešením jsou bezdušové pneumatiky na koloběžku, u kterých defekt nikdy nehrozí. Po stránce servisu tak máš o problém méně.

iFix
Zdroj: iFix

Servis brzd

Brzdy v bezvadném stavu jsou základem bezpečné jízdy. Experti z FixServis doporučují pravidelně kontrolovat stav plotýnek. Pokud je na nich nedostatek materiálu, lze je poměrně jednoduše vyměnit za nové. Pokud je brzdný účinek slabý a brzdovou páčkou se při maximálním stlačení dotýkáš řídítek, mírně dotáhni brzdové lanko.

Rada odborníka: Slabý brzdný účinek je někdy způsoben zamaštěným brzdovým kotoučem. Na tento problém existuje jednoduché řešení – vyčisti jej pomocí odmašťovacího přípravku.

Dotažení šroubů a matic

V neposlední řadě při kontrole koloběžky prověř dotažení všech šroubů a matic. Žádná komponenta by neměla mít citelnou vůli. Nepoužívej však hrubou sílu, hrozí totiž stržení závitu a poškození dílů.

Kde sehnat náhradní díly na elektrické koloběžky?

Všechny náhradní díly pro více značek elektrických koloběžek najdeš v e-shopu FixShop. Zakoupit si zde můžeš pneumatiky, displeje, baterie, brzdové destičky, ale také mnohé další potřebné komponenty. V nabídce také najdeš doplňky na koloběžky Xiaomi.

Domů
Sdílet
Diskuse