Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2022 6:00
Čas čtení 6:46
Ilona Hobzová

Vliv menstruace na sport: Svůj cyklus sledují elitní fotbalistky i biatlonistky, pro jiné je toto téma tabu

Vliv menstruace na sport: Svůj cyklus sledují elitní fotbalistky i biatlonistky, pro jiné je toto téma tabu
Zdroj: Getty Images
ZDRAVÍ MENSTRUACE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Téma vlivu menstruace na sport jsme probrali s nutriční terapeutkou a fitness trenérkou Markétou Tesařovou a s Terezou Hybskou z Centra sportovní medicíny.

Některé ženy nemají během svých dnů na sport ani pomyšlení. Jiné sportují, jako by u nich menstruace ani neprobíhala. Na tom, zda a jak přesně menses ovlivňuje rekreační i vrcholový sportovní výkon, se zatím neshodují ani odborné studie. Univerzální recept na ideální trénink zatím není, přesto už nyní některé ženské elitní týmy přistupují k jeho plánování právě podle menstruačního cyklu sportovkyň.

Doporučeno
Maminko, odešel jsem s pány od gestapa. Atleta Evžena Rošického popravili nacisté během heydrichiády Maminko, odešel jsem s pány od gestapa. Atleta Evžena Rošického popravili nacisté během heydrichiády 11. dubna 2022 11:30

Tabu téma otevírají samy sportovkyně

Prestižní tenisový turnaj Wimbledon se pojí s řadou striktních oficiálních pravidel, které musejí dodržovat tenisté i tenistky. Na dvorcích se například smí hrát pouze v oblečení bílé barvy. Přísný dresscode často stresuje zejména ženy. A to z toho důvodu, že některé z nich v takovém oblečení hrají v době své menstruace. Potvrdila to třeba dnes už bývalá hráčka a olympijská vítězka z roku 2016 Mónica Puig:

„Menstruace sportovkyně samozřejmě ovlivňuje, konečně se o tom mluví. A to nezmiňuji ten stres z bílého oblečení během turnaje. Vždycky jsem se modlila, abych během těch dvou týdnů neměla svoje dny,“ řekla.

Mónica Puig
Zdroj: Getty Images/Clive Brunskill

Téma menstruace se v poslední době otevírá z mnoha úhlů. Jedním ze zásadních je také přizpůsobení tréninků menstruačnímu cyklu. O tom jako jedna z prvních promluvila například manažerka ženského fotbalového týmu Chelsea FC. Tento klub používá speciální aplikaci, díky které přizpůsobuje tréninkový program menstruačním cyklům hráček. Cílem je zlepšit jejich výkon a omezit zranění.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Chelsea FC není jediným týmem, který se k podobnému kroku uchýlil. Ženská fotbalová reprezentace Spojených států amerických, která v roce 2019 vyhrála mistrovství světa, svou přípravu také plánovala podle menstruačního cyklu hráček. Řídila se při tom podobně jako anglické hráčky aplikací. Sledování vlivu menstruačního cyklu na výkon není výjimkou ani v zimních sportech. V roce 2020 k tomu přistoupil biatlonový tým ve Švédsku. 

Podle Markéty Tesařové, nutriční terapeutky, fitness trenérky a autorky článků na blogu GymBeam, se v současné době obecně tématům ženského hormonálního zdraví věnuje větší pozornost, než tomu bylo v minulosti. I přesto se stále téma menstruace u sportovkyň považuje v některých kruzích za tabu. 

„Na jedné straně tady máme zmíněné týmy, které monitorují cyklus svých svěřenkyň, upravují podle toho tréninkový plán a snaží se zajistit, aby se u nich nerozvinul syndrom ženské atletické triády. Na straně druhé je zase dlouhá fronta elitních sportovkyň, se kterými trenéři ani jiní členové týmu z různých důvodů tuto problematiku vůbec neřeší,“ myslí si.

Téma se dostává do popředí, je ale málo prozkoumané 

I podle Terezy Hybské z Centra sportovní medicíny se téma menstruace v posledních letech začalo dostávat do popředí zájmu, ale stále je velmi málo prozkoumané a nedostatečně pochopené, a tudíž značně přehlížené a podceňované. Míra vlivu menstruace na sportovní výkony je podle ní velmi subjektivní a nelze ji zatím obecně aplikovat na širší společnost.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121488 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč neexistuje žádné univerzální pravidlo, jak by se měl tréninkový plán menstruačnímu cyklu přizpůsobit – a jak tedy postupovat.
  • K jakým hormonálním změnám během celého menstruačního cyklu dochází.
  • V jakých dalších souvislostech ovlivňuje menstruace sportovní výkon.
  • Jak se k tomuto tématu vyjadřují profesionální sportovkyně.
Domů
Sdílet
Diskuse