Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
16. září 2022 22:03
Čas čtení 1:02

Těla z masového hrobu v Izjumu mají známky mučení, tvrdí Zelenskyj. Některá měla polámané ruce nebo lano kolem krku

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Těla z masového hrobu v Izjumu mají známky mučení, tvrdí Zelenskyj. Některá měla polámané ruce nebo lano kolem krku
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Rusko je podle Zelenského teroristický stát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že na tělech z masového pohřebiště v ukrajinském Izjumu byly nalezeny stopy po mučení, píše CNN. Město nedávno dobyla zpět ukrajinská armáda. Zelenskyj o tom informoval na svém oficiálním instagramovém profilu.

16. září 2022 15:33 Čas čtení 0:49 Donald Trump chtěl údajně vyměnit Portoriko za Grónsko Donald Trump chtěl údajně vyměnit Portoriko za Grónsko

„Svět se dnes dozví, co po sobě zanechává ruská armáda,“ řekl. Stovky obětí z pohřebiště v Izjumu „byly mučeny, zastřeleny nebo zahynuly při ostřelování“, řekl Zelenskyj ve videu. Podle něj existují důkazy o různých krutostech, přičemž některá těla měla kolem krku lano nebo měla polámané ruce.


„Víc než 400 těl se známkami mučení – dětí, těch, kteří zahynuli v důsledku raketových útoků, a příslušníků ukrajinských ozbrojených sil – se našlo na masovém pohřebišti v Izjumu,“ uvedl Zelenskyj s tím, že konečný počet obětí zatím není znám. Ukrajinský prezident navštívil Izjum ve středu.

„Rusko se již stalo největším zdrojem terorismu na světě, žádná jiná teroristická mocnost za sebou nenechala tolik mrtvých... Svět musí jednat. Rusko musí být uznáno za stát sponzorující terorismus,“ napsal Zelenskyj na sociální síti Facebook.


Oleh Synjehubov – gubernátor Charkovské oblasti, ve které Izjum leží – uvedl, že v masovém pohřebišti byla nalezena i těla se svázanýma rukama. „Podle našich informací nesou všichni známky násilné smrti. Jsou zde těla s rukama svázanýma za zády. Každá skutečnost bude vyšetřena,“ cituje agentura Reuters Synjehubova.


Reportéři z AFP v pátek informovali o stovkách hrobů v lesích za městem. Jeden z reportérů viděl na pohřebišti tělo se svázanýma rukama. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) chce do Izjumu poslat monitorovací tým, aby prověřil tvrzení ukrajinských orgánů o nalezení masových hrobů.

Izium
Zdroj: Úřad prezidenta Ukrajiny
Domů
Sdílet
Diskuse