Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. září 2022 13:36
Čas čtení 2:34
Ondřej Jarůšek

Český herní průmysl hlásí rekordní obrat 7,11 miliardy korun. Nezpomalila ho ani pandemie covidu

Český herní průmysl hlásí rekordní obrat 7,11 miliardy korun. Nezpomalila ho ani pandemie covidu
Zdroj: Warhorse Studios/propagační materiál
TECH EKONOMIKA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Českým herním vývojářům se daří, obrat firem neustále roste a zvyšuje se i počet pracovníků domácích studií. Zároveň zde ale přetrvávají letité problémy, vyplývá ze studie Asociace českých herních vývojářů.

Český videoherní průmysl má za sebou nejúspěšnější rok v historii. Za rok 2021 obrat tuzemského herního odvětví dosáhl rekordních 7,11 miliardy korun, což představuje zhruba třetinový nárůst v porovnání s předchozím rokem. Informovala o tom Asociace českých herních vývojářů (GDA CZ) v tiskové zprávě. Data vychází z nejnovější studie o stavu herního průmyslu v České republice, kterou GDA CZ zveřejnila při příležitosti pořádání konference herních vývojářů Game Developers Session (GDS).

Doporučeno
Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? 6. září 2022 6:00

95 % českých her jde na světový trh

Videoherní průmysl je jedním z odvětví, který v posledních letech zaznamenával neustálý růst i navzdory pandemii koronaviru, která zasáhla řadu jiných sektorů.

Ze studie GDA CZ vyplývá, že v roce 2019 činil obrat českých herních společností 4,54 miliardy korun. V roce 2020 se pak obrat zvýšil o 17 procent na 5,33 miliardy korun a za rok 2021 vzrostl o 33 procent na zmíněných 7,11 miliardy. Zisk vygenerovaný českými herními firmami za loňský rok překonal hranici 2 miliard korun. Daně z příjmu českých herních společností za rok 2021 činily 395 milionů korun.

Záběr z české hry Svoboda 1945: Liberation.
Záběr z české hry Svoboda 1945: Liberation. Zdroj: Charles Games/propagační materiál

Peníze pochází zejména ze zahraničních trhů. „Drtivá většina her se prodává především v zahraničí – samotné odvětví je silně proexportní a více než 95 % české herní produkce směřuje na světový trh, z čehož česká ekonomika benefituje. Studia zároveň odvádí nemalé daně státu,“ uvádí v tiskové zprávě předseda Asociace českých herních vývojářů Pavel Barák.

Podle dat GDA CZ vyšlo v minulém roce celkem 55 českých titulů, přičemž 19 z nich se dostalo na trh v rámci tzv. předběžného přístupu (early access). Mezi hry, které vyšly v roce 2021, patří například Svoboda 1945: Liberation (Charles Games), A Knight Never Yields (Bread Over Games), Hobo: Tough Life (Perun Creative) či Happy Game (Amanita Design).

Doporučeno
Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her 21. září 2022 6:00

Růst se očekává i v roce 2022 

Podle současných odhadů by měl růst pokračovat i nadále, vlivem ruské invaze na Ukrajině či energetické krize ale zřejmě nebude tak rapidní jako v minulých letech. Očekává se, že obrat českých herních společností za rok 2022 by se měl oproti roku 2021 zvýšit o 6 % na 7,5 miliardy korun.

Kromě obratů v posledních letech stabilně roste také počet pracovních pozic. V roce 2021 české herní společnosti, z nichž většina sídlí v Praze (53 %), zaměstnávaly 2329 pracovníků, což je o několik set více, než tomu bylo v roce předchozím. Nárůst v počtu pracovníků se očekává i v letošním roce.

V České republice aktuálně působí celkem 135 herních studií, přičemž v roce 2021 jich bylo založeno 14. Většina z domácích herních společností (76 %) zaměstnává méně než 10 lidí a jen 1 % jich zaměstnává nad 250. Převážnou většinu lidí pracujících v českém herním průmyslu tvoří muži (81 %), nejčastěji ve věku od 26 do 45 let (56 %). 

Staré problémy přetrvávají

Navzdory zvyšujícím se obratům a rostoucímu počtu pracovních míst se však český herní průmysl potýká i s určitými problémy, které zde přetrvávají už léta. Tím je zejména nedostatek kvalifikované pracovní síly, pročež musí tuzemské firmy často hledat zaměstnance v zahraničí. Za rok 2021 tak podíl zahraničních pracovníků v českých herních firmách tvořil 38,5 %. Nejtěžší pozice na obsazení jsou podle GDA CZ programátor a grafik.

Zásadní roli v nedostatku odborné pracovní síly v Česku hrají i školy. „České univerzity nestíhají generovat dostatek absolventů. Pouhých 20,4 % respondentů uvedlo, že si prošlo formálním vysokoškolským vzděláním se zaměřením na herní vývoj. Valná většina herních vývojářů získala potřebné vědomosti na internetu (67,7 %) a od svých kolegů z branže (63,7 %),“ přibližuje dále Asociace českých herních vývojářů.

Doporučeno
Rockstar Games reaguje na obří únik GTA VI: Jsme extrémně zklamaní Rockstar Games reaguje na obří únik GTA VI: Jsme extrémně zklamaní 20. září 2022 10:16

Pomoci by mohly například dotace a větší státní podpora, která v současné době dle GDA CZ není dostatečná. „Tuzemskému hernímu sektoru se dlouhodobě nedostává výraznější podpory ze strany státu, přestože je klíčovým průmyslem v rámci kulturně kreativních odvětví. Kromě dotací, které by napomohly konkurenceschopnosti menších tvůrců videoher, panuje velký hlad po dalších studijních programech se zaměřením na herní vývoj či provázanost mezi herními studii a českými univerzitami,“ uvedla GDA CZ.

Domů
Sdílet
Diskuse